Τα μπινελίκια και το «δούλεμα»

«Μπινελικώνω». Εκ του μπινές που κατά μία έννοια σημαίνει ο χυδαίος.

Έτσι, λοιπόν, μάθαμε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ότι… μπινελικώθηκε επί δύο ώρες με τους τραπεζίτες. Δηλαδή, ο ένας έβριζε τον άλλον;

«Χρήστο μου, είσαι μεγάλος…».

«Βασίλη μου, Χρήστο μου, Φωκίωνά μου, Παύλο μου, είστε…»

Και έτσι πήγε η συζήτηση μέχρι να συμφωνήσουν για το ποιους και πώς θα στηρίξουν από τους δανειολήπτες;

Αν δεν είναι αλήθεια ότι τα μπινελίκια πήγαιναν σύννεφο, και είναι απλά μια επικοινωνιακή… υπερβολή του κ. υπουργού (μιας κι έρχονται και εκλογές), τότε όλα είναι οκ. Και θεμιτά.

Αν όμως όντως «μπινελικόνονταν» μέχρι τελικής πτώσεως, δύο τινά συμβαίνουν:  Ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί ή υπάρχει πάντα πρόβλημα στις σχέσεις τραπεζιτών με ΥΠΟΙΚ.

Και τα δύο εξίσου σοβαρά, και κάποιος πρέπει να το «μαζέψει».

Κατά τη γνώμη της στήλης; Μας δουλεύει ο υπουργός… Γιατί μαθαίνουμε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Αλήθεια: Δε μάθαμε τίποτε για εκείνες τις υπέρογκες και καταχρηστικές προμήθειες. Μπήκαν στο συρτάρι; Θα ισχύσουν ως έχουν; Θα μειωθούν; Λέτε να έπεφταν για τις προμήθειες τα μπινελίκια;

———————————

Ποιοι και γιατί βρέθηκαν στην εκδήλωση της Mytilineos

Κόσμος και κοσμάκης παραβρέθηκε χθες στην παρουσίαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Mytilineos Ευάγγελου Μυτιληναίου για τη νέα εταιρική δομή της εισηγμένης. Από δημοσιογράφους και χρηματιστηριακούς αναλυτές μέχρι στελέχη ομίλων αλλά και επιχειρηματίες.

Διακρίναμε στην κατάμεστη αίθουσα, μεταξύ άλλων τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (Τιτάν και πρόεδρο του ΣΕΒ), τον Ευτύχη Βασιλάκη (Aegean), τον Ανδρέα Σιάμισιη (Helleniq Energy) κ.α.

Οι ανακοινώσεις ως προς τον δεύτερο εταιρικό μετασχηματισμό σε διάστημα μίας πενταετίας είχαν ενδιαφέρον και ίσως ένας από τους λόγους που παραβρέθηκαν κατόπιν πρόσκλησης εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής, επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας ήταν αυτός που υπαινίχθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Την είσοδο της εταιρείας του σε ξένο Χρηματιστήριο. Και οι φήμες μιλάνε για το Λονδίνο και οι πληροφορίες μας τοποθετούν την εισαγωγή περί το 2024…

—————————–

Η διαδοχή του Μυτιληναίου

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, είναι κι ένα ακόμη θέμα που προκαλεί ενδιαφέρον… Η διάδοχη κατάσταση στην εταιρεία, δηλαδή ποιος θα πάρει το «δαχτυλίδι» από τον Μυτιληναίο.

Η αφορμή για το ερώτημα δόθηκε από τις ανακοινώσεις του προέδρου σύμφωνα με τις οποίες, από το νέο εταιρικό σχήμα δημιουργείται μία δεξαμενή στελεχών, τα οποία θα είναι πιο εύκολο να ανελιχθούν σε υψηλότερες διευθυντικές θέσεις.

Πράγματι, λοιπόν ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε για τη διαδοχή του. Ο ίδιος έσπευσε να πει πως δεν σκοπεύει να φύγει. Αλλά επίσης συμπλήρωσε πως δεν αρμόζει σε μία σύγχρονη εταιρεία να δίνεται από τον CEO το δαχτυλίδι… σε εκείνον που αυτός επιθυμεί…

 ——————————————–

Το ρεύμα για το «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

Στη διάρκεια της παρουσίασης βγήκε και μία αγωνία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, η οποία μάλλον αφορούσε και τις ανησυχίες όλων των βιομηχάνων της χώρας: Τι θα γίνει με τις βιομηχανίες που έχουν συμβόλαια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με τη ΔΕΗ και αυτά σταδιακά λήγουν εντός του 2023.

Ο ίδιος μίλησε για το θέμα και σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» που ανήκει στην εταιρεία του φαίνεται ότι έχει βρει τη λύση.

Όπως έκανε γνωστό το 2024 το εργοστάσιο αλουμίνας και αλουμινίου θα ηλεκτροδοτείται από την Protergia, την εταιρεία της Mytilineos όπου βρίσκεται το asset των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και των ΑΠΕ…

Ως προς το θέμα της αγωνίας των βιομηχάνων, η ΔΕΗ έχει ξεκαθαρίσει προς όλους: Οι προνομιακές τιμές που έδινε κάποτε η δημόσια εταιρεία με αποτέλεσμα να ζημιώνονται τα οικονομικά της, δεν θα προσφερθούν ξανά…

—————————–

Τα σενάρια για την πώληση της ΜΕΤΚΑ

Ιδιαίτερη βαρύτητα – «στρατηγική κίνηση» τη χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος – έχει και η θέση των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων στη νέα δομή της εισηγμένης.

Προχωρά λοιπόν σε διπλό spin off και δημιουργεί δύο θυγατρικές: Τη ΜΕΤΚΑ (κατασκευές) και την «M Παραχωρήσεων».

Οι δύο εταιρείες ξεκινούν με μία προίκα 1 δις. ευρώ αλλά και ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,5 δις. ευρώ. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε σχετικώς αρνήθηκε πως ο διαχωρισμός τους έχει να κάνει με πιθανή πώληση. Αν και βέβαια, συμπλήρωσε σχεδόν αμέσως μετά πως «όλα έχουν μία τιμή…».

Πάντως, από τις δύο εταιρείες ο Μυτιληναίος περιμένει πολλά λόγω και της πίττας των 20 δις. ευρώ που ανοίγει σε έργα κατασκευαστικά και παραχωρήσεις…

—————————————

Η ανακούφιση με τις λιγνιτικές

Η Δυτική Μακεδονία είναι για τη Νέα Δημοκρατία «μαύρη τρύπα». Μια δύσκολη περιφέρεια με πεσμένα ποσοστά για το κυβερνών κόμμα. Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει σκοπό να ανεβάσει τα ποσοστά στην περιοχή, όμως, για να γίνει αυτό… εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν.

Γι’ αυτό μαθαίνουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε ζητήματα που αφορούν τις λιγνιτικές μονάδες και τις δουλειές των ανθρώπων εκεί.

Μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι αποφασίστηκε η παράταση των ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για τους ανθρώπους εκεί και θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές, να είστε σίγουροι…

——————————–

Ολοκλήρωση των εργασιών του 33ου “GREEK ECONOMY SUMMIT” με παράθεση δείπνου στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απο το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικο Επιμελητήριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι εξαγγελίες που έρχονται

Περιμένοντας τα αποτελέσματα των εσόδων και τα λεφτά που θα έχει για… μοίρασμα. Αυτή είναι η εικόνα στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού το Σάββατο για τον προϋπολογισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πάει έτσι απλά στη Βουλή για μια ακόμη αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους αρχηγούς. Θέλει να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας στην οικονομία και το τι θα κάνει την επόμενη τετραετία.

Όμως, επειδή έρχονται και οι εκλογές, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανθρώπων της αγοράς αλλά και συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Θα είναι κάτι με τις 120 δόσεις; Θα είναι το τέλος του τέλους επιτηδεύματος που περιμένουν πώς και πώς οι έμποροι;

Θα είναι μια ανακοίνωση για τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε ορισμένους;

Πολλά θα είναι καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να αφήσει πίσω το τοξικό κλίμα και τις υποκλοπές και να παίξει στο πεδίο της οικονομίας.

——————————————-

Κατρακυλά η αγορά ακινήτων στη Σουηδία

Βουτιά καταγράφεται στην αγορά ακινήτων στη Σουηδία. Οι αξίες των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 15% φέτος σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους, ενώ ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία εντοπίζεται στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εκτίναξη του πληθωρισμού και η αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν βουλιάξει τις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως, με ένα από τα μέρη όπου η τάση αυτή εξελίσσεται ταχύτερα είναι η Σουηδία.

———————————-

Κεραυνός άφησε χωρίς ρεύμα τις πετρελαιοπηγές

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου του Ισημερινού, βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, προκάλεσε διακοπή ρεύματος που έπληξε πάνω από 700 πετρελαιοπηγές, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές. Οπως εξήγησε σε ανακοίνωσή της η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroecuador κεραυνός σε περιφέρεια όπου εκτείνεται μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και από όπου εξορύσσεται «μαύρος χρυσός», προκάλεσε βλάβη σε τμήμα του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, που έπληξε 728 πετρελαιοπηγές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories