Ο κινεζικός γίγαντας του Διαδικτύου Baidu θέλει να μπει κι αυτός για τα καλά στο παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζοντας εργαλείο (bot) ανάλογο με το ChatGPT της αμερικανικής OpenAI. Στην τελευταία έχει ήδη επενδύσει μαζικά η Microsoft, η οποία θέλει να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις.

Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική ένδειξη για την κούρσα που γίνεται για την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται διαδραστικό το Διαδίκτυο.

Τι είναι το ChatGPT που αλλάζει τον κόσμο – Οι ανατροπές στην αγορά εργασίας που έρχονται

Η Baidu, που είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης δεδομένων στο Διαδίκτυο στην Κίνα, ανάλογη με αυτή της Google, θέλει να παρουσιάσει τώρα το εργαλείο τύπου ChatGPT μέσα στον Μάρτιο. Αρχικά θα το ενσωματώσει στις κύριες υπηρεσίες αναζήτησης που προσφέρει, ανέφεραν πηγές του Bloomberg που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Το όνομα του εργαλείου αυτού δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά θα επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου που θα το χρησιμοποιούν να λαμβάνουν ερωτήσεις σε απαντήσεις που θα υποβάλλουν, στα πρότυπα του ChatGPT.

Το ChatGPT έχει τραβήξει ήδη το μεγάλο ενδιαφέρον των χρηστών του Διαδικτύου από την Κίνα και αλλού, οι οποίοι πραγματοποιούν συνομιλίες με το bot, το οποίο απαντά σε ερωτήσεις «μαθαίνοντας» από ευρέως διαδεδομένες πληροφορίες.

Λογοκρισία

Το ενδιαφέρον για αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά από χρήστες στην Κίνα, είναι σημαντικό, επειδή το Διαδίκτυο στη χώρα λογοκρίνεται σημαντικά από τις Αρχές. Οι περιορισμοί του Πεκίνου στην πρόσβαση του Διαδικτύου είναι αυτοί που έχουν βοηθήσει τοπικές εταιρείες όπως η Baidu να ευδοκιμήσουν, αποτελώντας εναλλακτική της Google και άλλων εταιρειών. Επίσης κινεζικές εταιρείες έχουν πάρει τη θέση των Amazon και Facebook μέσα στη χώρα.

Πρόκειται, εκτός από την Baidu, και για τις Alibaba Group Holding, Tencent Holdings και ByteDance. Εκτός από την Baidu, και άλλες κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις εξερευνούν επίσης την τεχνητή νοημοσύνη και έχουν προσελκύσει επενδυτές όπως η Sequoia και η Sinovation Ventures, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ChatGPT είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που δημιουργεί πρωτότυπα κείμενα για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα ως απάντηση σε ερωτήσεις χρηστών, συμπεριλαμβανομένων άρθρων, δοκιμίων, ακόμη και ποίησης κ.λπ., εγείροντας ανησυχίες σε όλους τους κλάδους σχετικά με φαινόμενα λογοκλοπής.

Ουσιαστικά το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT μπορεί να γράψει κείμενα. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια εικόνα από περιγραφή του χρήστη και να εκπονήσει εργασίες για την εκπαίδευση βασιζόμενο σε τεράστια ποσότητα διαθέσιμων δεδομένων τα οποία συνδυάζει. Οι απαντήσεις του μοιάζουν πολύ με ανθρώπινες και αυτό έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον στην τεχνολογική και όχι μόνο κοινότητα, αλλά και μεγάλες ανησυχίες.

Είναι ενδεικτικό ότι το Sciences Po, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Γαλλίας, απαγόρευσε τη χρήση του ChatGPT με στόχο την πρόληψη απάτης και λογοκλοπής.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε όλους τους φοιτητές και τους καθηγητές για την απαγόρευση του ChatGPT και όλων των άλλων εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. «Χωρίς διαφανή αναφορά, απαγορεύεται στους μαθητές να χρησιμοποιούν το λογισμικό για την παραγωγή οποιασδήποτε γραπτής εργασίας ή παρουσίασης, εκτός από συγκεκριμένους σκοπούς μαθημάτων, με την επίβλεψη ενός επικεφαλής του μαθήματος», ανέφερε σχετικά το Sciences Po.

Το ChatGPT έχει ήδη απαγορευτεί σε ορισμένα δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη και το Σιάτλ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης αρκετά πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες.

Το Sciences Po, του οποίου η κύρια πανεπιστημιούπολη εδρεύει στο Παρίσι, προειδοποίησε ότι η τιμωρία για τη χρήση του λογισμικού μπορεί να φτάσει μέχρι και τον αποκλεισμό από το ίδρυμα ή ακόμη και από τη γαλλική τριτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία