Πιέσεις δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τη μεταβλητότητα όμως να είναι εμφανής καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έδωσαν οι κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,4%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,02% στις 7.818 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,78% στις 15.388 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,55% στις 7.126 μονάδες.

Οι αγορές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έδωσαν οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν και τα επιτόκια τους σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και σηματοδότησε περαιτέρω αύξηση της ίδιας κλίμακας τον Μάρτιο, υποσχόμενη να “παραμείνει στο στόχο για μείωση του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε επίσης τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, αλλά απέσυρε τη λέξη “δυναμικά” από τη διατύπωσή της σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις, σηματοδοτώντας ότι το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι κοντά. Η Τράπεζα προέβλεψε επίσης μια “πολύ πιο ρηχή” μείωση της παραγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δεν έδωσε πολλές ενδείξεις για επικείμενο τέλος του κύκλου αυξήσεων.

Ενώ τόσο η Fed, όσο και η BoE σηματοδότησαν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονταν κοντά στην κορύφωσή τους, η ΕΚΤ κατέστησε σχεδόν βέβαιη την προοπτική μιας νέας αύξησης κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο – και υπαινίχθηκε έντονα ότι το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω πέραν αυτού, επιβεβαιώνοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν οι διαφοροποιήσεις στις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές