Παρά τις μαζικές απολύσεις, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο,  που έχουν μονοπωλούν συχνά τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δείχνει ότι παραμένει ισχυρή και εισέρχεται στην νέα χρονιά με εντυπωσιακό τρόπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή οι προσλήψεις, εκτός του  γεωργικού τομέα αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 517.000 ανθρώπους, σημειώνοντας το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιούλιο του 2022. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση προσλήψεων κατά 187.000.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,4% έναντι της εκτίμησης για 3,6%. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από τον Μάιο του 1969.

ΗΠΑ: Οι αιτήσεις ανεργίας μειώνονται, οι απολύσεις αυξάνονται

Στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, τα ηνία κρατά η αναψυχή και η φιλοξενία πρόσθεσαν 128.000 θέσεις εργασίας και ακολουθούν οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες (82.000), η κυβέρνηση (74.000) και η υγειονομική περίθαλψη (58.000).

Αύξηση στους μισθούς

Οι μισθοί σημείωσαν επίσης σταθερά κέρδη για τον μήνα. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3%, σύμφωνα με την εκτίμηση, και 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις προσδοκίες.

Η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας έρχεται παρά την προσπάθεια της Federal Reserve να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό από το υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο οκτώ φορές από τον Μάρτιο του 2022.

Στην τελευταία της αξιολόγηση για την εικόνα των θέσεων εργασίας, η Fed την Τετάρτη απέρριψε την προηγούμενη γλώσσα λέγοντας ότι τα κέρδη ήταν «ισχυρά» και σημείωσε μόνο ότι «το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό».

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, σημείωσε ότι η αγορά εργασίας «παραμένει εξαιρετικά σφιχτή» και εξακολουθεί να είναι «εκτός ισορροπίας».

Από τον Δεκέμβριο, υπήρχαν περίπου 11 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας, ή μόλις δύο για κάθε διαθέσιμο εργαζόμενο.

Αν και οι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειάζεται για να μειωθεί ο πληθωρισμός, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει πριν από το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή