Την περαιτέρω μείωση των αιτήσεων ανεργίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τους αυξανόμενους φόβους για ύφεση.

Μεταποίηση: Ασθενική η εικόνα της στην έναρξη του 2023

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 183.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιανουαρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 200.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση ανέφερε την Τετάρτη ότι υπήρχαν 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα τέλη Δεκεμβρίου, με 1,9 ανοίγματα για κάθε άνεργο.

Εκτός της τεχνολογικής βιομηχανίας και των ευαίσθητων στα επιτόκια τομέων, όπως η στέγαση και τα χρηματοοικονομικά, οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να απολύσουν εργαζομένους αφού αγωνίστηκαν να βρουν εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επίσης επειδή είναι αισιόδοξοι ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν αργότερα φέτος.

Μια έκθεση του Ινστιτούτου για τη Διαχείριση Εφοδιασμού την Τετάρτη ανέφερε ότι οι κατασκευαστές «υποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των κεφαλαίων, καθώς είναι θετικοί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο πολιτικής της κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 4,50%-4,75% και υποσχέθηκε «συνεχείς αυξήσεις» στο κόστος δανεισμού. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στον πληθωρισμό 2% χωρίς μια πραγματικά σημαντική ύφεση ή μια πραγματικά μεγάλη αύξηση της ανεργίας».

Η έκθεση αποζημιώσεων έδειξε ότι ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης, που αποτελεί ένδειξη για προσλήψεις, μειώθηκε κατά 11.000 σε 1,655 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 21 Ιανουαρίου.

Αυξημένες απολύσεις

Οι απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας ώθησε υψηλά τις περικοπές θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο. Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη από την εταιρεία Challenger, Gray & Christmas έδειξε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 136% σε 102.943. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό Ιανουαρίου από το 2009.

«Βρισκόμαστε τώρα στην άλλη πλευρά της φρενίτιδας προσλήψεων των ετών της πανδημίας», δήλωσε ο Andrew Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas. «Οι εταιρείες προετοιμάζονται για οικονομική επιβράδυνση, απολύοντας εργαζομένους και επιβραδύνοντας τις προσλήψεις», σημείωσε.

Ο κλάδος της τεχνολογίας αντιπροσώπευε το 41% ​​των περικοπών θέσεων εργασίας, με 41.829 απολύσεις. Οι λιανοπωλητές ανακοίνωσαν περικοπές 13.000 θέσεων εργασίας, ενώ οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες σχεδίαζαν να απολύσουν 10.603 εργαζόμενους.

Τον προηγούμενο μήνα, οι εργοδότες ανακοίνωσαν σχέδια για πρόσληψη 32.764 εργαζομένων, κυρίως στον τομέα της ψυχαγωγίας, σημειώνοντας πτώση 37% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και 58% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή