Τελικά, σε ποια σημεία των πόλεων βρίσκουν οι άνθρωποι την ευτυχία; Οι μεγάλες πόλεις έχουν εδώ και καιρό δημιουργήσει μια σχέση αγάπης-μίσους μεταξύ τουριστών και μόνιμων κατοίκων. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg αναλύει τα τοπικά σημεία εντός των πόλεων που προκαλούν τον μεγαλύτερο θυμό και εκείνα που προκαλούν τη μεγαλύτερη χαρά.

Η ανάλυση σχεδόν 2 εκατομμυρίων tweets (μέσω γεωγραφικής ετικέτας) από το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι εξέφραζαν περισσότερα θετικά συναισθήματα σε μέρη όπως εστιατόρια και πάρκα, αλλά περισσότερα αρνητικά σε γραφεία και αθλητικά στάδια. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά εργαλεία γνωστά ως νευρωνικά δίκτυα, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Κιότο εντόπισαν πότε και πού τα tweets εξέφραζαν θυμό, προσμονή, αηδία, φόβο, χαρά, λύπη, έκπληξη ή εμπιστοσύνη. Η έρευνα, βασισμένη σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2016 και το 2017, δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο διαδικτυακό περιοδικό PLOS One.

Οι χώροι πρασίνου και αναψυχής προκάλεσαν τα πιο θετικά συναισθήματα στους κατοίκους των πόλεων, αλλά και τοποθεσίες όπως πισίνες, λιμένες ιστιοπλοΐας, ακτές και μαρίνες σκαφών εμπεριείχαν tweets με υψηλά επίπεδα χαράς. Το Σαν Φρανσίσκο που φιλοξενεί πάρκα όπως το Mission Dolores, το Buena Vista και η πλατεία Alamo, είναι γνωστό για τους αμέτρητους χώρους πρασίνου. Τα tweets από ξενοδοχεία και εστιατόρια έδειξαν επίσης υψηλά επίπεδα χαράς.

Ακίνητα: Οι Λονδρέζοι πωλούν τα σπίτια τους μέσω WhatsApp

Η συγκοινωνία

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τόποι διέλευσης ήταν ένα σημείο έντασης και για τις δύο πόλεις. Τα tweets που έγιναν κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων και γέφυρες γεμάτες με κίνηση αυτοκινήτων μετέφεραν συναισθήματα θυμού. Αλλά είναι πιθανό το συναίσθημα να έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για το Λονδίνο: Πέρυσι, το σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας της πόλης κέρδισε την αναγνώριση ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο με βάση παράγοντες όπως η απόσταση έως τη συγκοινωνία, η οικονομική προσιτότητα, οι ώρες λειτουργίας, ο συνωστισμός και οι ταχύτητες μετακίνησης .

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης tweets σχετικά με σημαντικά γεγονότα. Τα tweets του Σαν Φρανσίσκο παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα θυμού, θλίψης και αηδίας κατά την ορκωμοσία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την Πορεία των Γυναικών του 2017. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εστάλη το μεγαλύτερο ποσοστό χαρούμενων tweets. Για το Λονδίνο, τα tweets έδειξαν τα υψηλότερα επίπεδα φόβου και θλίψης κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο Westminster και στη Γέφυρα του Λονδίνου το 2017. Το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης και προσμονής εμφανίστηκε κατά τις εθνικές εκλογές του 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, τα υπολογιστικά εργαλεία έχουν τα όριά τους. Τα tweets που συγκεντρώθηκαν ήταν όλα αποκλειστικά στα αγγλικά και μπορεί να μην ισχύουν στον ίδιο βαθμό για τοποθεσίες με μικρότερο ψηφιακό αποτύπωμα. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της βελτίωσης των υποδομών στις πόλεις. Γνωρίζοντας ποιες πτυχές της ζωής στην πόλη που προκαλούν θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις στους κατοίκους μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλαίσιο καλύτερου αστικού σχεδιασμού, όπως διαρθρωτικές αλλαγές σε κόμβους διέλευσης ή προσθήκη περισσότερων χώρων πρασίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus