Θα μπορούσε να πει κανείς ότι «παραδοσιακά» οι Αμερικανοί ζουν με… δανεικά.

Ο δανεισμός και οι αγορές με πιστωτικές κάρτες είναι στην καθημερινότητά τους, ωστόσο η εικόνα που έχει πλέον διαμορφωθεί φαίνεται ότι εκπλήσσει ακόμα και τους αναλυτές στις ΗΠΑ: δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί πέφτουν όλο και πιο βαθιά σε χρέη.

Καθώς οι τιμές εκτοξεύονται, οι καταναλωτές βασίζονται όλο και περισσότερο στις πιστωτικές τους κάρτες για να τα βγάλουν πέρα.

ΗΠΑ: Μια νέα γενιά «χρεωμένων»

Μετά από μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τα ετήσια επιτόκια των πιστωτικών καρτών είναι ήδη κοντά στο 20%, κατά μέσο όρο, και αναμένεται να ανέβουν ακόμη υψηλότερα. Ταυτόχρονα, περισσότεροι καταναλωτές στηρίζονται σε πιστώσεις για να αντέξουν οικονομικά τα ολοένα και πιο ακριβά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ενοίκιο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της TransUnion, αυτό είχε ως αποτελέσματα το συνολικό χρέος των πιστωτικών καρτών να εκτιναχθεί στο τέλος του 2022 στο ιστορικό υψηλό των 930,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 18,5% σε σχέση με το περασμένο έτος. Κατά την ίδια περιόδο το μέσο υπόλοιπο αυξήθηκε στα 5.805 δολάρια.

Το χρέος της νέας γενιάς

Και όπως υπολογίζει η Bankrate, με το επιτόκιο στο 20% αν κάπόιος κάνει απλώς των ελάχιστη πληρωμή για το μέσο αυτό υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας, θα χρειαστεί περισσότερα από 17 χρόνια για να εξοφλήσει και θα έχει πληρώσει εκτός από το αρχικό κεφάλαιο, επιπλέον 8.213 δολάρια σε τόκους.

«Είτε αγοράζουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο είτε αγοράζουν αυγά στο παντοπωλείο, οι καταναλωτές συνεχίζουν να επηρεάζονται τόσο από τον υψηλό πληθωρισμό όσο και από τις αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόζει η Federal Reserve», δήλωσε ο Michele Raneri, αντιπρόεδρος στην TransUnion.

Συνολικά, το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους άνοιξαν επιπλέον 202 εκατομμύρια νέοι πιστωτικοί λογαριασμοί, με επικεφαλής τη Generation Z, ή ενήλικες ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Καθώς ο αριθμός των λογαριασμών πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ αυξάνεται, περισσότεροι νέοι πελάτες είναι δανειολήπτες subprime, εννοώντας γενικά αυτούς με πιστωτικό σκορ 600 ή χαμηλότερο, σύμφωνα με την TransUnion, εν μέρει λόγω της πλημμύρας νεότερων δανειοληπτών που αποκτούν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες.

Αλλά την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν καθώς οι δανειστές επεκτείνουν την πρόσβαση σε λιγότερο έμπειρους χρήστες πιστώσεων, σύμφωνα με την έκθεση. Η TransUnion ορίζει ως παραβατικότητα μια πληρωμή που έχει καθυστερήσει 60 ή περισσότερες ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».