Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε θετική τροχιά για τα επόμενα πέντε χρόνια, χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους και στη βελτίωση της θέσης της διεθνώς, η οποία έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.

Αυτό επισήμανε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Και μόνο η θετική επίδραση των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπολογίζεται ότι θα προσθέσει τουλάχιστον 4 μονάδες αύξησης στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2026, είπε ο κ. Πελαγίδης.

Δεν είναι ορατή κάποια αιτία εκτροχιασμού υπογράμμισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ εκφράζοντας την άποψη ότι οι πολιτικές εξελίξεις δύσκολα θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτήν την ανοδική πορεία, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ότι το δημόσιο χρέος είναι ρυθμισμένο και ότι οι αγορές έχουν πάντα μια επιρροή στις οικονομικές πολιτικές.

«Είδαμε τι συνέβη στη Βρετανία, όπου μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξε ο πρωθυπουργός υπό την πίεση των αγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελαγίδης.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 9% του ΑΕΠ είναι μεν αρνητική εξέλιξη αλλά δεν εμπνέει ανησυχία διότι κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στις αυξημένες τιμές των ενεργειακών αγαθών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 35% των εισαγωγών, ενώ σε κάποιο βαθμό ήταν και αναμενόμενη λόγω της ισχυρής αύξηση του ΑΕΠ.

Η πορεία του πληθωρισμού

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμου και των επιτοκίων, ο κ. Πελαγίδης επισήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες κλίνουν προς την αυστηρή ρητορική, εκείνη των λεγόμενων «γερακιών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με στόχο να πείσουν ότι είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν την απώλεια ελέγχου του πληθωρισμού. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, είπε ο κ. Πελαγίδης και επισήμανε ότι υπάρχουν σήμερα δύο σχολές σκέψης.

Όπως εξήγησε ο κ. Πελαγίδης, η πρώτη σχολή είναι εκείνη του Γάλλου καθηγητή Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, ο οποίος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει απότομα και θα επανέλθουμε στις συνθήκες αποπληθωρισμού της προηγούμενης δεκαετίας, με υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό.

Τη δεύτερη σχολή εκφράζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μεν, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, λόγω δομικών αλλαγών, όπως η πράσινη μετάβαση, η αποπαγκοσμιοποίηση και οι δημογραφικές εξελίξεις που αυξάνουν το κόστος στην οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες