Υπερκέρδη που εκτιμάται από αναλυτές ότι θα πλησιάσουν τα 200 δισ. δολάρια, ποσό κοντά στο ΑΕΠ ολόκληρης της Ελλάδας, αναμένεται να παρουσιάσουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες επωφελούνται από το ράλι των τιμών των καυσίμων, την ώρα που τα νοικοκυριά αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη για πέρυσι που έφτασαν τα 56 δισ. δολάρια – ποσό που όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της εταιρείας αλλά και οποιασδήποτε πετρελαϊκής της Δύσης. Αυτό προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο που σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους, την ώρα που οι Αμερικανοί πληρώνουν ακριβά τα καύσιμα στην αντλία.

Big oil: Έτοιμες για νέα κέρδη ρεκόρ

Τα πολύ υψηλά κέρδη αυξάνουν επίσης τις φωνές όσων ζητούν από κυβερνήσεις να επιβάλουν υψηλότερους φόρους στις πετρελαϊκές με χρυσά κέρδη, την ώρα που οι τιμές του μαύρου χρυσού και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Tη σκυτάλη της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πήρε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Shell, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 40 δισ. δολαρίων για το 2022. Επίσης η Chevron έχει ανακοινώσει κέρδη 36,5 δισ. δολαρίων για το ίδιο έτος.

Η Shell δήλωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, καταρρίπτοντας και το προηγούμενο ρεκόρ των 28,4 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2008. Τα υψηλότερα κέρδη στην 115χρονη ιστορία της Shell προστίθενται σε σύνολο ρεκόρ αποτελεσμάτων για τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων τους τελευταίους 12 μήνες εν μέσω της αναταραχής που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πετρέλαιο, αμόλυβδη και φυσικό αέριο κατέγραψαν μεγάλη άνοδο στις τιμές εν μέσω του πολέμου, με αποτέλεσμα να πλήττονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και κρατικοί προϋπολογισμοί από τις εξελίξεις αυτές.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την οργή του για τα καθαρά κέρδη ρεκόρ της ExxonMobil Corp το 2022. Σε ειδική δήλωση για το θέμα ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το περιθώριο κέρδους της Exxon ήταν ιδιαίτερα υψηλό και επέκρινε προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων να προωθήσουν πολιτικές που στοχεύουν στη στήριξη της βιομηχανίας πετρελαίου.

«Οι τελευταίες εκθέσεις κερδών καθιστούν σαφές ότι οι εταιρείες πετρελαίου έχουν όλα όσα χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων κερδών ρεκόρ και χιλιάδων αχρησιμοποίητων αλλά εγκεκριμένων αδειών, για να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά αντίθετα επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κέρδη για να γεμίσουν τις τσέπες των στελεχών και των μετόχων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατασκευάζουν δικαιολογία μετά από δικαιολογία για να τις προστατεύσουν από οποιαδήποτε ευθύνη», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει κατακρίνει πολλές φορές εταιρείες πετρελαίου και διυλιστήρια για τα αυξανόμενα κέρδη που είχαν την ώρα που οι τιμές της αμόλυβδης εκτοξεύονταν στα ύψη. Τον Ιούνιο ο Μπάιντεν είχε στείλει επιστολή σε στελέχη μεγάλων διυλιστηρίων και παραπονέθηκε ότι είχαν περικόψει την παραγωγή για να ενισχύσουν τα κέρδη, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής αυτής που επικαλείται το Reuters.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή