
Η εταιρεία τους δεν θα είναι «οικονομικά βιώσιμη» την επόμενη δεκαετία, αν δεν αλλάξει πορεία. Αυτός είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για περίπου 2.000 CEOs, που ερωτήθηκαν πρόσφατα από τη λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία PwC και είναι σχεδόν το 40% του συνολικού αριθμού των CEOs που ερωτήθηκαν σε 105 χώρες για την ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC για τους CEOs.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων ανησυχούν για πολλούς λόγους. Περισσότεροι από τους μισούς CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τις αλλαγές στη ζήτηση των καταναλωτών, τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού ως προκλήσεις για την κερδοφορία τους τα επόμενα 10 χρόνια.
EY: Για την τέλεια καταιγίδα προετοιμάζονται οι CEOs
Το 49% ανησυχεί για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη που θα μειώσουν τα κέρδη τους, το 43% δήλωσε ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή και σχεδόν το ένα τρίτο ανησυχεί για την είσοδο ανταγωνιστών από εξωτερικούς κλάδους στον τομέα τους.
Leaders need to #empower and engage their people like never before if they are to withstand the pressures of today’s economic environment and long-term disruptors.
Discover more insights in our 26th Annual Global CEO Survey: https://t.co/AP9LnHRnCi#CEOSurvey #TheNewEquation pic.twitter.com/2RDFHA2FDP
— PwC (@PwC) February 3, 2023
Οι mega τάσεις
Η έκθεση της PwC ανέφερε «την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογική αναστάτωση, τις δημογραφικές αλλαγές, τον κατακερματισμό του κόσμου και την κοινωνική αστάθεια» ως πρόσθετες μεγάλες τάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.
Οι Αμερικανοί διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν οι πιο αισιόδοξοι για τα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ενώ οι επιχειρηματίες στην Ιαπωνία και την Κίνα ήταν οι λιγότερο αισιόδοξοι. Και παρά τις ανησυχίες, οι περισσότεροι από τους επικεφαλής των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα -το 60%- δεν σχεδιάζουν απολύσεις, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι τολμηρές επιλογές
Oι συντάκτες της έρευνας συνέστησαν στους ηγέτες των εταιρειών να αρχίσουν να κάνουν πιο τολμηρές επιλογές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση της εταιρείας τους. Επισήμαναν τη Philips, την ολλανδική πολυεθνική εταιρεία που επαναπροσδιορίστηκε ως εταιρεία τεχνολογίας υγείας στη δεκαετία του 2010, αφού είχε επικεντρωθεί σε προϊόντα φωτισμού από το 1891.
Η Philips διασπάστηκε σε δύο εταιρείες για να πραγματοποιήσει αυτή τη στροφή, αποσχίζοντας το τμήμα φωτισμού της με δημόσια προσφορά το 2016. Η κίνηση, αν και δραστική, λειτούργησε – βγάζοντας την εταιρεία από ένα σημαντικό τέλμα εκείνη την εποχή. (Η μετοχή της έπεσε πιο πρόσφατα, μετά από μια μεγάλη ανάκληση συσκευών).
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι επιθυμούν να λάβουν τέτοιες τολμηρές αποφάσεις, αλλά δεν τις θέτουν επί του παρόντος σε προτεραιότητα.
Η πλειονότητα δήλωσε ότι στον ιδανικό τους κόσμο θα αφιέρωναν το 57% του χρόνου εργασίας τους στο να σκέφτονται πώς να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις. Αντ’ αυτού, η διαχείριση των σημερινών επιδόσεων των εταιρειών τους καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, δήλωσαν.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της