Οι εκδηλώσεις της αποκριάς μπορεί να είναι σχεδόν ταυτόσημες με κέφι, γέλιο, τραγούδι και χορό αλλά για ορισμένες πόλεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με την οικονομική τους επιβίωση, ειδικά για εκείνες που δεν αποτελούν κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς. Οι απόκριες είναι ένα είδος θεματικού τουρισμού που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η τονωτική «ένεση» που προσφέρουν στην τοπική οικονομία είναι καταλυτικής σημασίας.

Τρεις προορισμοί με κορυφαίο και πρώτον αυτόν της Πάτρας, και την Ξάνθη και το Ρέθυμνο να έπονται, φέτος, μετά από τρία χρόνια πανδημίας και απουσίας εκδηλώσεων, υποδέχονται εκ νέου τον κόσμο που θα έρθει να τους επισκεφτεί και προετοιμάζονται για το γιορτινό κλίμα. Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις αυτές υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ και οι επισκέπτες χιλιάδες.

Πάτρα: Ένα καρναβάλι με ιστορία

Στην Πάτρα, που το καρναβάλι αποτελεί θεσμό χρόνων και η ιστορία του ξεκινά από τον προηγούμενο αιώνα, η οικονομική συμβολή των εκδηλώσεων που διαρκούν σχεδόν 20 μέρες έχει καταγραφεί και επισήμως, σε μια προσπάθεια που έγινε για να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος εν καιρώ πανδημίας. Ο τζίρος για την πόλη αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και το δημόσιο, φάνηκε να ξεπερνά τα 32 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των στοιχείων του 2019, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος.

«Το καρναβάλι στην Πάτρα είναι ζωτικής σημασίας για πολλές επιχειρήσεις. Είναι τα ξενοδοχεία, η εστίαση, τα μαγαζιά που πωλούν διάφορα είδη, οι βιοτεχνίες που ράβουν στολές και πολλοί ακόμη εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα. Σύμφωνα με τη μελέτη Οικονομικού αντίκτυπου από την ματαίωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού του 2020, η οποία έγινε για λογαριασμό του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας “κάθε προηγούμενη χρονιά που δεν έγινε το καρναβάλι υπήρξαν απώλειες στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα περίπου 32 εκ ευρώ. Πλέον απώλεια εισόδων για Δήμο – Δημόσιο 2,5 εκ ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα, οι απώλειες από ακυρώσεις ξενοδοχείων, απώλειες σε κλάδο εστίασης και λοιπών εμπορικών επιχειρήσεων, μόνο από τους επισκέπτες, ανέρχεται για κάθε χρόνο σε 11 εκ. ευρώ. Με βάση τον πολλαπλασιαστή πωλήσεων (sales multiplier) που είναι 2,89, η συνολική απώλεια ανέρχεται σε 32 εκ για ιδιωτικό τομέα και 2,5 εκ για απώλεια δημοτικών φόρων και ΦΠΑ δημοσίου», εξηγεί ο κ.Παπαδόπουλος και διευκρινίζει: «Δηλαδή για τα τρία χρόνια απουσίας των καρναβαλικών εκδηλώσεων, οι απώλειες ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ». «Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο ράβονται για τις απόκριες περίπου 45 με 50.000 στολές και αυτό είναι κάτι που επίσης προσμετράται», συμπληρώνει.

Η Πάτρα, όπως επισημαίνει ο ίδιος δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη τουριστικά όσο θα μπορούσε, αποτελεί κυρίως «πέρασμα» και προορισμό City break. Για αυτό, οι απόκριες είναι πολύ σημαντικό γεγονός σε ό,τι αφορά την τουριστική της πλευρά. Φέτος, τα ξενοδοχεία ειδικά για τις μέρες της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, δηλαδή το τελευταίο τριήμερο, είναι ήδη γεμάτα πάνω από το 95% και σε ακτίνα τουλάχιστον 40 χλμ περιμετρικά της Πάτρας.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίζει ο κ.Παπαδόπουλος ότι για πρώτη φορά, στη διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού η οποία ανήκει αποκλειστικά στο δήμο Πατρέων, συμμετέχει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως αναφέρεται και στη σύμβαση που υπογράφθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες.

Απογειώνεται εφέτος το Καρναβάλι της Ξάνθης

Στην άλλη γωνιά της Ελλάδας, στη Θράκη, εδώ και χρόνια το Καρναβάλι της Ξάνθης έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό. Αν και όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ξάνθης, Γιάννης Ιερόπουλος η Ξάνθη ενώ έχει όλα τα εχέγγυα για να αναπτυχθεί ως τουριστικός προορισμός παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, οι εκδηλώσεις της Αποκριάς δίνουν μια εντυπωσιακά σημαντική «ανάσα» στον προορισμό αλλά συγχρόνως τον καθιστούν όλο και πιο γνωστό.

«Αυτό που περιμένουμε φέτος είναι πρωτόγνωρο. Αναμένουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή και από συλλόγους και από μεμονωμένους πολίτες, τόσο από Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, ειδικά από Γερμανία. Υπάρχει επίσης μεγάλη προσέλευση Βουλγάρων και μάλιστα ακόμη και τα ξενοδοχεία που είναι στην οροσειρά της Ροδόπης από την πλευρά της Βουλγαρίας είναι γεμάτα. Έντονη είναι και η προσέλευση από την πλευρά της Τουρκίας ενώ υπάρχουν αρκετές κρατήσεις και από Ρουμανία. Φυσικά σε εμάς δεν υπάρχει κρεβάτι για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Πολλοί έχουν στραφεί πλέον στις γύρω περιοχές, Κομοτηνή, Καβάλα, Κεραμωτή κτλ. Περιμένουμε πάνω από 100.000 άτομα την ημέρα της Κυριακής πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Υπάρχουν πάρα πολλά λεωφορεία που θα έρθουν και ως ημερήσια εκδρομή», αναφέρει ο κ.Ιερόπουλος και τονίζει ότι για την Ξάνθη, που έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, οι εκδηλώσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για την τοπική οικονομία.

«Έχουμε οργανωθεί πάρα πολύ καλά, για τη στάθμευση των λεωφορείων και τις μετακινήσεις αλλά μέχρι τώρα ο κόσμος που υποδεχόμασταν, εννοώ πριν από την πανδημία, ήταν από 50 έως 70.000 άτομα», προσθέτει.

«Γίνονται πολλές προσπάθειες και από εμάς και από την Περιφέρεια να αναδείξουμε την Ξάνθη ως τουριστικό προορισμό αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ωστόσο, είναι ένας τόπος απίστευτης ομορφιάς, με τα Στενά του Νέστου και τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα, τον Λειβαδίτη, τα θερμά Λουτρά, το Πόρτο Λάγος, τη λίμνη Βιστωνίδα, την παλιά πόλη, το μουσείο Αβδήρων και πολλά ακόμη που μπορούν να μαγέψουν τον επισκέπτη», υπογραμμίζει ο κ.Ιερόπουλος.

Τζίροι εκατομμυρίων στο Καρναβάλι Ρεθύμνου

Η Κρήτη που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και το 2022 επανέκαμψε με επιτυχία, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, έρχεται να τραβήξει και πάλι πάνω τις τα φώτα των προβολέων λόγω των εκδηλώσεων της Αποκριάς με το καρναβάλι του Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Τσακαλάκης Πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ν.Ρεθύμνης οι εκδηλώσεις της Αποκριάς πριν από την πανδημία υπολογίζεται ότι απέδιδαν στην τοπική κοινωνία τζίρο της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, για το διάστημα που αφορούσε την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

«Φέτος, όπως δείχνουν οι κρατήσεις, αναμένουμε να κινηθούμε περίπου στα ίδια επίπεδα. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 15-18.000 καρναβαλιστές και κόσμο από όλη την Κρήτη. Την εβδομάδα των αποκριών έρχονται πολλοί επισκέπτες και από το εξωτερικό, όπως η Κύπρος, από Σκανδιναβικές χώρες και από αλλού. Είναι επίσης πάρα πολλοί που έρχονται από Αθήνα και ευρύτερα από Στερεά Ελλάδα. Όλα αυτά σε μια περίοδο, που δεν υπάρχει ουσιαστικά ψυχή, διότι είναι η περίοδος που στην πόλη ζωή δίνει η φοιτητική κοινότητα», επισημαίνει ο κ.Τσακαλάκης. «Φέτος έχουμε διαθέσιμες περισσότερες από 2000 κλίνες μέσα στο Ρέθυμνο. Κάποιες χρονιές άνοιγαν επιπλέον και ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία 500 κλινών, φέτος δεν ξέρουμε ακόμα, θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση», επεσήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Προϋπολογισμός:  Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή
Οικονομία |

Ξεκινάει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή - Την Κυριακή η ψηφοφορία

Την Κυριακή οι τοποθετήσεις επί του προϋπολογισμού από τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων