Σε αποπληρωμή δανείου 1,1 δισ. δολαρίων προχωρά ο Γκαουτάμ Αντάνι, καθώς προσπαθεί να βάλει τέλος στην κατακρύλα των μετοχών του Ομίλου του, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, ο Ινδός μεγιστάνας και η οικογένειά του έχουν καταθέσει κεφάλαια για την πληρωμή των δανείων πριν από την προγραμματισμένη λήξη τους τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα αποδεσμεύσουν μετοχές που αντιστοιχούν στο 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Adani Ports and Special Economic Zone Ltd, στο 3% της Adani Green Energy Ltd και στο 1,4% στην Adani Transmission Ltd.

Σε ασφυκτικό κλοιό ο όμιλος Adani – Γιατί ανέβαλε την έκδοση ομολόγου

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δισεκατομμυριούχος παλεύει να αναχαίτισει μια κρίση που έχει «εξαφανίσει» περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της αυτοκρατορίας.

Οι κατηγορίες

Βασικός λόγος αυτού του κραχ, είναι οι κατηγορίες από την εταιρεία short seller Hindenburg Research, η οποία ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο όμιλος Adani είχε εμπλακεί σε χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη, ισχυριζόμενη ότι ο Αντάνι στοιχημάτιζε εναντίον του ομίλου του.

Η έκθεση οδήγησε σε ξεπούλημα των τίτλων της Adani, γεγονός που ανάγκασε τον όμιλο να ακυρώσει την πώληση μετοχών 2,4 δισ. δολαρίων, ενώ οι ισχυρισμοί της Hindenburg έχουν γίνει «σημαία» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ινδία, τα οποία ισχυρίζονται ότι η άνοδος του μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι επηρεάστηκε από στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, κάτι που και οι δύο πλευρές αρνούνται.

Σε ανακοίνωση, ο όμιλος Adani ανέφερε ότι ο ιδρυτής του και η οικογένειά του – βασικοί μέτοχοι στις εταιρείες Adani – είχαν καταθέσει τα κεφάλαια για να αποπληρώσουν ένα δάνειο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πίεση στις 10 εισηγμένες εταιρείες του Adani έχει ενταθεί από τη γνώση ότι οι μετοχές των ομίλων είχαν ενεχυριαστεί ως εγγύηση για δάνεια. Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Βομβάης δείχνουν ότι η SB Adani Family Trust ενεχυρίασε μετοχές ως εγγύηση σε αρκετές από τις εισηγμένες εταιρείες.

Η προπληρωμή των δανείων γίνεται «υπό το πρίσμα της πρόσφατης μετοχικής μεταβλητότητας και σε συνέχεια της δέσμευσης των μετόχων να μειώσουν τη συνολική μόχλευσή τους», ανέφερε ο όμιλος.

Από την πλευρά του, ο Σαμίρ Αρόρα, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Helios Capital, είπε ότι με την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου ο Αντάνι προσπαθεί να δείξει την οικονομική ευρωστία της αυτοκρατορίας του. «Δείχνει ότι έχω 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να δώσω πίσω. Δείχνει ότι δεν είναι σε τόσο απελπισμένη κατάσταση».

Οι μετοχές της ναυαρχίδας του ομίλου Adani Enterprises, έχουν υποχωρήσει 54% από τη δημοσίευση της έκθεσης, ενώ η Adani προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι δεν δέχεται πίεση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν στα ινδικά μέσα ενημέρωσης ως «φήμες της αγοράς».

Ο δισεκατομμυριούχος θεωρείται στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και τα σύννεφα που περιβάλλουν την αυτοκρατορία του Αντάνι έχουν γίνει πηγή αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής στο Νέο Δελχί. Μάλιστα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Ινδία ζήτησαν να διερευνηθεί η έκθεση Hindenburg και διοργάνωσαν διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας παρουσίαζε τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης