Τα χρήματα… ρέουν στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ με τρόπους που δεν έχουμε δει από το 2018, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία EPFR Global.

Ενεργοί διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων τοποθέτησαν 1,39 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας μέσα σε τέσσερις εβδομάδες στην αρχή του έτους, έως τις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR. Οι ενεργές εισροές κεφαλαίων στις μετοχές του Χονγκ Κονγκ ήταν ακόμη μεγαλύτερες κατά την περίοδο εκείνη, στα 2,16 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΗΠΑ: Κατέρριψαν «κατασκοπευτικό μπαλόνι» της Κίνας

«Οι ενεργοί μάνατζερ δεν ήταν ποτέ τόσο θετικοί προς τις αγορές της Κίνας τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε ο Steven Shen, διευθυντής ποσοτικών στρατηγικών στην EPFR.

«Σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες εισροές από τους ενεργούς μάνατζερ», είπε, επισημαίνοντας παράγοντες όπως το άνοιγμα της Κίνας με το τέλος της πολιτικής μηδενικής Covid. Η EPFR, να σημειωθεί, πως παρακολουθεί τις ροές κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία ύψους 46 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Οι ενεργοί διαχειριστές χρημάτων ασχολούνται περισσότερο με την επιλογή επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ενώ οι παθητικοί διαχειριστές χρημάτων τείνουν να ακολουθούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο δείκτης Shanghai composite κέρδισε περισσότερο από 5% τον Ιανουάριο, που συνιστούν τα μεγαλύτερα κέρδη από την αύξηση σχεδόν 9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Wind Information. Ο δείκτης Hang Seng αυξήθηκε περισσότερο από 10% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα κερδών.

Τα κεφάλαια έρχονται πιο γρήγορα από ό,τι στις αρχές του 2022, είπε ο Shen. Εκείνη την εποχή, μερικοί θεσμικοί επενδυτές είχαν πει ότι ήταν καιρός να αγοράσουν κινεζικές μετοχές λόγω της έμφασης που έδινε το Πεκίνο στη σταθερότητα σε μια πολιτικά σημαντική χρονιά.

Τότε, οι τοπικοί επενδυτές ήταν πιο προσεκτικοί. Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον και η πολιτική της Κίνας για μηδενική Covid «έκλεισαν» στη συνέχεια την πόλη της Σαγκάης για δύο μήνες, ενώ περιόρισαν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Το 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3%, έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Η Κίνα τερμάτισε ξαφνικά τους ολοένα και πιο αυστηρούς ελέγχους της Covid τον Δεκέμβριο. Ο τουρισμός, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών στο εξωτερικό, ανέκαμψε κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στα τέλη Ιανουαρίου.

Φέτος, το τοπικό επενδυτικό κλίμα ανακάμπτει επίσης.

Ανακάμπτει το επενδυτικό κλίμα

«Με το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κίνα νομίζω ότι το 2023 θα δούμε πολύ περισσότερα κεφάλαια πελατών [ηπειρωτική Κίνα] να επιστρέφουν στην αγορά, στα κεφάλαια της δευτερογενούς αγοράς», δήλωσε στο CNBC ο Lawrence Lok, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης πλούτου Hywin. είπε στις αρχές Ιανουαρίου. Η δευτερογενής αγορά αναφέρεται στο δημόσιο χρηματιστήριο.

Ο Lok είπε ότι αυτοί οι πελάτες πέρυσι απέφυγαν να αναλάβουν ρίσκο λόγω της ταραγμένης αγοράς. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν βουτιά άνω του 15% πέρυσι.

Για τους πελάτες της Hywin με κεφάλαια εκτός Κίνας, ο Lok είπε ότι αναζητούν τρόπους να επενδύσουν σε κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στις ΗΠΑ ή σε μετοχές του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ άλλων offshore funds.

Η Hywin είχε περισσότερους από 40.000 ενεργούς πελάτες από τον Ιούνιο του 2022 και 4,5 δισεκατομμύρια γιουάν (642,9 εκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Ενώ οι τομείς που σχετίζονται με τα ακίνητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσιάζουν ενδιαφέρον, η τεχνολογία παρουσίασε σχετικά μειωμένο ενδιαφέρον, δήλωσε ο Shen του EPFR, προσθέτοντας ότι οι εισροές ήταν επίσης λιγότερο επιθετικές όταν επρόκειτο για κινεζικές μετοχές εισηγμένες στις ΗΠΑ.

Για τους παθητικούς διαχειριστές χρήματος, οι σωρευτικές καθαρές εισροές σε μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και των μετοχών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, ανέρχονται σε 7,05 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την EPFR.

Οι διαχειριστές χρημάτων που εδρεύουν στις ΗΠΑ που επενδύουν μακροπρόθεσμα αγόρασαν καθαρά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών μετοχών εισηγμένων στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα από τις 25 Ιανουαρίου — ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας τέτοιων εισροών, σύμφωνα με τη Morgan Stanley η οποία «αναμένει ότι οι εισροές από τους κατόχους περιουσιακών στοιχείων θα επιταχυνθούν το 2ο τρίμηνο του 2023».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή