Ο κίνδυνος μιας υπερβολικής νομισματικής σύσφιγξης είναι μικρότερος μπροστά σε εκείνον μιας μικρότερης από την απαραίτητη, καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει πολύ υψηλός. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να «δείχνει τα δόντια της» μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.

ΔΝΤ: Τα επιτόκια θα πρέπει παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Τα παραπάνω διεμήνυσε το γεράκι της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, μιλώντας από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου Lamfalussy Lecture, παρατηρώντας ότι μια εξαιρετικά «βολική» νομισματική πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην παραγωγικότητα, παρακινώντας τις εταιρείες να συμμετάσχουν σε αμυντικές επενδύσεις.

Υπεραμυνόμενος της τελευταίας απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει για ακόμη μια φορά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 2,5% ο συνεπής συντηρητικός τραπεζίτης τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της τράπεζας πρέπει να συνεχίσει να «δείχνει τα δόντια της» μέχρι ο χαμηλότερος στόχος για τον πληθωρισμό «να γίνει αισθητός και στο ευρύτερο κοινό».

Για την ιστορία, ο Χόλτσμαν ήταν από τα πρώτα γεράκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που από την άνοιξη του 2022, πριν ξεκινήσει τον χορό της αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη, προέτρεπε ανοιχτά  προς αυτή  την κατεύθυνση. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στις αρχές Μαΐου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσειι στην εφημερίδα Salzburger Nachrichten, «δύο με τρεις φορές θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και μάλιστα ήδη από τον Μάρτιο δήλωσε πως «η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πριν το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η ΕΚΤ προχώρησε ήδη σε 5 αλλεπάλληλες αυξήσει επιτοκίων ενώ όλα δείχνουν προεξοφλείται και νέα αύξηση τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή