Προχωρημένες είναι οι συζητήσεις της ΔΕΗ με το μεγάλο βιομηχανικό όμιλο της Viohalco για το κλείσιμο νέας πολυετούς διμερής σύμβασης παροχής ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο των διαπραγματεύσεων τους προκειμένου να πετύχουν μία διαφορετικού τύπου συμφωνία στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τα εργοστάσια του ομίλου συμφερόντων Στασινόπουλου.

Ηellenic Hydrogen: Συστάθηκε η κοινοπρακτική εταιρεία των Motor Oil και ΔEH

Πράσινο PPA

Πηγές της αγοράς λένε στον ΟΤ, πως η Viohalco φέρεται να είναι πρόθυμη στη σύναψη σύμβασης η οποία θα της προσφέρει πράσινη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η προθυμία, βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν σημαίνει πως ένα τέτοιο τύπου συμβόλαιο, το γνωστό PPA, θα κλειστεί με όρους οι οποίοι δεν θα τύχουν διαπραγμάτευσης.

Έτσι οι δύο πλευρές έχουν κάτσει στο τραπέζι εδώ και μήνες και οι συζητήσεις προχωράνε. Σημειωτέον πως ο βιομηχανικός όμιλος λόγω της λήξης του προηγούμενου τριετούς συμβολαίου ρεύματος που είχε με τη ΔΕΗ τιμολογείται πια με υψηλότερες τιμές.

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Πηγές της αγοράς, λένε πως οι συζητήσεις είναι προχωρημένες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η ΔΕΗ φέρεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να έχει προτείνει συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζει ώστε τα εργοστάσια του ομίλου να προμηθεύονται από αυτά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Στο τραπέζι βέβαια βρίσκεται ακόμα και η διάρκεια του συμβολαίου.

Τα αγκάθια

Πάντως, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για το κλείσιμο της συμφωνίας είναι το γεγονός πως τα έσοδα από την ηλεκτροπαραγωγή με ΑΠΕ ορίζονται με πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Τόσο η ΔΕΗ όσο και οι βιομηχανίες είναι σε αναμονή της σχετικής νομοθετικής παρέμβασης για την άρση του πλαφόν. Σχετική δυνατότητα δίνεται και από ευρωπαϊκό κανονισμό.

Οι άλλες βιομηχανίες

Πάντως αν και οι πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ με τη Viohalco να συζητούν με ωριμότητα τη συγκεκριμένη πρόταση για PPA, εντούτοις άλλες βιομηχανίες δεν επιθυμούν μία τέτοια λύση.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δεν έχει και την πολυτέλεια να περιμένει πότε οι επιχειρήσεις θα έρθουν να συζητήσουν για τη δέσμευση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου που αναπτύσσει η ΔΕΗ θα αξιοποιηθεί και για τη σύναψη εσωτερικού στον όμιλο της PPA, προκειμένου να καλύψει και τις ανάγκες παροχής φθηνής ενέργειας και στο τμήμα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια