Οι πωλήσεις της Foxconn τον Ιανουάριο σημείωσαν ρεκόρ μετά την αποκατάσταση της παραγωγής στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο

O κορυφαίος προμηθευτ;hς της Apple, Foxconn, ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίες πωλήσεις της τον Ιανουάριο έφτασαν σε ιστορικό υψηλό καθώς κατέγραψε ανάκαμψη από την περίοδο των Lockdown εξαιτίας της Covid-19 στην Κίνα.

Apple: Τα τρωτά σημεία της εταιρείας στην Κίνα

Σε μια σχετική ενημέρωση για τις πωλήσεις της την Κυριακή, ο ταϊβανέζικος κατασκευαστικός γίγαντας ανέφερε έσοδα 660,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ταϊβάν (22 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιανουάριο, ποσό αυξημένο κατά 48% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2022).

Η εταιρεία απέδωσε την απόδοση αυτή σε μια ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφηκε στην τεράστια πανεπιστημιούπολη του στο Zhengzhou της κεντρικής Κίνας.

Η περιοχή αυτή, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, υπέστη σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα τέλη του περασμένου έτους από τους περιορισμούς της Covid-19, αλλά και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Τώρα, η δραστηριότητα της εταιρείας «επιστρέφει στο κανονικό» και οι αποστολές προϊόντων έχουν αυξηθεί, όπως αναφέρει η Foxconn, επισημαίνοντας δε πως η «καλύτερη προσφορά εξαρτημάτων» βοήθησε στην αύξηση των πωλήσεων.

Δύο από τα πιο δημοφιλή τμήματα της Foxconn, το τμήμα έξυπνων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, τα οποία περιλαμβάνουν smartphone και τηλεοράσεις, και το τμήμα υπολογιστών, που περιλαμβάνει φορητούς υπολογιστές και tablet, αμφότερα «έδειξαν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη», σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν πώς η πανεπιστημιούπολη Zhengzhou της Foxconn, γνωστή και ως «πόλη του iPhone», ξαναζωντανεύει μετά τα τεράστια προβλήματα των τελευταίων μηνών.

Αντιδράσεις εργαζομένων

Τα προβλήματα της εταιρείας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, όταν οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον χώρο λόγω ανησυχιών για τις συνθήκες εργασίας που σχετίζονταν με την Covid και τις ελλείψεις σε τρόφιμα. Λόγω έλλειψης προσωπικού, προσφέρθηκαν αργότερα μπόνους στους εργαζόμενους για να επιστρέψουν.

Όμως, βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν τον Νοέμβριο, όταν το νεοπροσληφθέν προσωπικό κατήγγειλε ότι η διοίκηση είχε αθετήσει τις υποσχέσεις της. Οι εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προτού η εταιρεία τελικά τους προσφέρει χρήματα για να παραιτηθούν και να φύγουν από τον χώρο.

Όλα αυτά τα γεγονότα είχαν οδηγήσει τους αναλυτές να προβλέψουν ότι η Apple πιθανότατα θα επιτάχυνε τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας της, μακριά από την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Apple επεσήμανε τις προκλήσεις που υπάρχουν για την εταιρεία στην Κίνα ως βασικό παράγοντα για τα χειρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ είπε ότι τα προβλήματα της εταιρείας στη χώρα είχαν πλήξει την προμήθεια των iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max κατά τη διάρκεια της βασικής εορταστικής περιόδου αγορών.

Η Foxconn κατάφερε έκτοτε να σταθεροποιήσει τις λειτουργίες στις εγκαταστάσεις της. Τον περασμένο μήνα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το εργοστάσιο του Zhengzhou επέστρεψε σχεδόν στην κανονική λειτουργία, φτάνοντας το 90% της δυναμικότητας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία εξέφρασε επίσης την πεποίθηση για την πορεία που θα ακολουθήσει. Την Κυριακή, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι οι προοπτικές της για το πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες των αναλυτών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv αναμένουν ότι τα έσοδα της εταιρείας θα αυξηθούν κατά 4% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία