Kέρδη ρεκόρ παρουσίασε η BP το 2022, υπερδιπλασιάζοντας μέσα σε έναν χρόνο την κερδοφορία της, χάρη στις τιμές των ορυκτών καυσίμων που εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο βρετανικός κολοσσός κατέγραψε καθαρά κέρδη 27,7 δισ. δολαρίων, έναντι 12,8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος .Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 27,6 δισ. δολάρια για το σύνολο του 2022. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελευταία φορά που είχε επιτευχθεί ρεκόρ ετήσιας κερδοφορίας ήταν τα 26,3 δισ. δολάρια του 2008.

Big oil: Έτοιμες για νέα κέρδη ρεκόρ

Σε επίπεδο δ’ τριμήνου, η BP εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη 4,7 δισ. δολαρίων.

Η τιμή της BP έχει ενισχυθεί 0,8% από τις αρχές του έτους.

Η Shell και τα κέρδη

Υπενθυμίζεται ότι η Shell ανακοίνωσε κέρδη 40 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil 56 δισ. για το 2022, σημειώνοντας ένα ιστορικό υψηλό για τη δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Τα κέρδη της Chevron το 2022 ανήλθαν σε ρεκόρ 36,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων της Δύσης αναμένεται να έχουν συνολικά κέρδη σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η ExxonMobil

Να σημειωθεί ότι και η ExxonMobil κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισ. δολαρίων το 2022 χάρη στο άλμα των τιμών των υδρογονανθράκων, που συνδέεται με την ανάκαμψη της ζήτησης και την εξάντληση της ρωσικής προσφοράς, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Λευκού Οίκου εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 33 δισ. δολάρια από εκείνο του 2021 και κατά 10 δισ. δολάρια από το προηγούμενο ρεκόρ που ανάγονταν στο 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή