Η οικογένεια Rothschild, η οποία επί δεκαετίες έχτισε μια διεθνή τραπεζική δυναστεία συμβουλεύοντας εταιρείες-κολοσσούς, ετοιμάζει μια νέα συμφωνία: να κάνει ιδιωτική την ομώνυμη εταιρεία της.

Η Concordia, το επενδυτικό όχημα της οικογένειας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προτίθεται να αγοράσει περίπου το 61% των μετοχών της Rothschild & Co. που δεν κατέχει επί του παρόντος, προσφέροντας 48 ευρώ ανά μετοχή, 19% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.

BP: Κέρδη ρεκόρ 27,7 δισ. δολ. το 2022

Η οικογένεια βρίσκεται σε ισχυρή θέση, επειδή η Concordia ελέγχει σχεδόν το 48% των δικαιωμάτων ψήφου της Rothschild & Co., ενώ άλλες εταιρείες που συνδέονται με την οικογένεια κατέχουν επίσης μετοχές. Η μετοχή της τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται για δεκαετίες στο χρηματιστήριο του Παρισιού, εκτινάχθηκε κατά 16% μετά την ανακοίνωση της Concordia, διαμορφώνοντας την αξία του ομίλου στα 3,7 δισ. ευρώ.

Η απόσυρση της Rothschild & Co. από τις δημόσιες αγορές θα ήταν η τελευταία εξέλιξη της συμβουλευτικής και επενδυτικής εταιρείας στα περισσότερα από 200 χρόνια ιστορίας της.

Χρηματοδότησε την ήττα του… Ναπολέοντα στο Βατερλό

Ανιχνεύοντας τις ρίζες της σε έναν δανειστή στη Φρανκφούρτη, τον οποίο διοικούσε ο Mayer Amschel Rothschild τη δεκαετία του 1760, η εταιρεία εξελίχθηκε σε μια πολυεθνική τράπεζα που βοήθησε στη χρηματοδότηση της ήττας του Ναπολέοντα από την Αγγλία στη μάχη του Βατερλό, συγκέντρωσε χρήματα για την κατασκευή σιδηροδρόμων που διέσχιζαν την Ευρώπη και είχε ως πελάτες της ηγετικά πρόσωπα, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Η σύγχρονη Rothschild & Co. δημιουργήθηκε το 2012, αφού η οικογένεια — με επικεφαλής την Evelyn de Rothschild, από το βρετανικό υποκατάστημα, και τον ξάδερφό της David, από τη γαλλική πλευρά — ένωσε τις γαλλικές και βρετανικές επιχειρήσεις της σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό. Επί του παρόντος, η τράπεζα διευθύνεται από τον Alexandre de Rothschild, ο οποίος διαδέχθηκε τον David.

Λειτουργεί πολλές επιχειρήσεις, προσφέροντας από χρηματοοικονομικές συμβουλές, μέχρι υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και εμπορικής τραπεζικής. Ο συμβουλευτικός της βραχίονας κατατάσσεται σταθερά στους 10 κορυφαίους δημιουργούς συμφωνιών στην Ευρώπη, αν και υστερεί έναντι των αμερικανών αντιπάλων της όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase. Μεταξύ των μεγαλύτερων πρόσφατων επιτυχιών της περιλαμβάνεται η αρχική δημόσια προσφορά της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche και η εθνικοποίηση της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, η Rothschild & Co. πραγματοποίησε έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Να σημειωθεί ότι στη συμφωνία δεν θα περιλαμβάνεται η Edmond de Rothschild, μια ελβετική εταιρεία διαχείρισης περιουσίας που διευθύνεται από διαφορετικό κλάδο της οικογένειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή