Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας, τον ισχυρότερο εδώ και έναν αιώνα στην περιοχή. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 10.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει. Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Ο εκπρόσωπος της AFAD έκανε λόγο για περισσότερα από 5.500 κτήρια που έχουν καταρρεύσει, ενώ 6.400 εγκλωβισμένοι ανασύρθηκαν ζωντανοί μέσα από τα ερείπια, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών.

Τις ώρες που ακολούθησαν το μεγάλο σεισμό καταγράφηκαν τουλάχιστον 145 δονήσεις, με τρεις από αυτές να μετρώνται από 6 Ρίχτερ και άνω.

Στις 6.10 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), με το εστιακό βάθος του σεισμού μόλις 2 χιλιόμετρα.

Οι εικόνες που μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας. Ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί στην Τουρκία, ενώ άγνωστη παραμένει η ακριβής κατάσταση στη συρία λόγω της έλλειψης δημοσιογραφικής κάλυψης εξαιτίας του εν εξελίξει πολέμου. Σύμφωνα με ον ΟΗΕ περίπου 4,1 εκατ. άνθρωπο βρίσκονται ήδη σε κατάσταση εξαθλίωσης. Άστεγοι, εκτεθειμένοι στις ακραίες κλιματικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με μια επιδημία χολέρας να μεταδίδεται τάχιστα, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα εξαιτίας των σεισμών.

Η τουρκική υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Συμβάντων (AFAD) χαρακτηρίζει τον σεισμό της 6/2/2023 ως τον πλέον φονικό, από το 1999, όταν ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους με επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, είχε προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης