Σχέδιο αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων για την εξόφληση χρεών προς την Εφορία βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης. Το σχέδιο αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι ενώ είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για παλαιές φορο-οφειλές ή των 36 και 72 δόσεων για τα κορωνοχρέη, τις έχασαν καθώς υπό το βάρος της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Ζολτ Νταρβάς: «Δεν φταίει ο πόλεμος για την ενεργειακή κρίση»

Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται τώρα να δώσουν νέα ευκαιρία σε όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους  να επανενταχθούν σε αυτές και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.  Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα των δόσεων θα μπορέσουν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις με ένα «πέναλτι».

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιβάρυνση θα έχει να κάνει είτε με προσαύξηση επιτοκίου, είτε με την υποχρέωση καταβολής ορισμένων δόσεων που χάθηκαν από τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο, το πλέγμα και τους όρους των ρυθμίσεων που θα ανοίξουν ξανά για τους οφειλέτες που τις έχασαν αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου μαζί με τα άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης  με αρμόδιους παράγοντες να «βγάζουν από το κάδρο» το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών.

Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την αναβίωση των εξής ρυθμίσεων:

  • 100 ή 120 δόσεων: Η επανένταξη στις 100 ή  120 δόσεις θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ωστόσο στην πορεία αρκετοί και διάφορους λόγους την έχασαν.
  • 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε  κάποια ρύθμιση  (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα από τους οποίους 3,8 εκατ. ή 9 στους 10 χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax