Σημαντικά ζητήματα ανακύπτουν για το Twitter του Ίλον Μασκ, καθότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους αυστηρότερους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο περιεχομένου.

Το twitter αναμένεται να χαρκτηριστεί ως «πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα» βάσει του νέου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει αρκετούς ενεργούς χρήστες εντός της ΕΕ που θα πρέπει να αναφέρει τον τρόπο που μειώνει τις επιβλαβείς αναρτήσεις και θα μπορούσε ακόμη και να αναγκαστεί να αλλάξει τους αλγόριθμούς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τον Μασκ, σημαίνει ότι η εταιρεία του θα υπόκειται σε ένα πολύ πιο παρεμβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικές κυρώσεις – έως και 6% των εσόδων της εταιρείας ή ακόμα και απαγόρευση λειτουργίας στην Ευρώπη – εάν δεν συμμορφωθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κανόνες

Οι εταιρείες τεχνολογίας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους πρέπει να ακολουθούν τους θεμελιώδεις κανόνες του DSA και να καταργούν παράνομο περιεχόμενο και στις 27 χώρες της ΕΕ.

Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες της ΕΕ — με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαίο επίπεδο — θα χαρακτηριστούν ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και θα αντιμετωπίσουν ένα σκληρότερο έλεγχο από τις Βρυξέλλες.

Ίλον Μασκ: Αθώος στις κατηγορίες για εξαπάτηση των μετόχων

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν ανησυχήσει ότι το Twitter μπορεί να μην έχει αρκετούς χρήστες για να εμπίμπτει στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, επιτρέποντας στον Μασκ να αποφύγει τις πιο σημαντικές αλλαγές στους κανόνες ελέγχου περιεχομένου της ΕΕ. Στα τέλη Οκτωβρίου, προτού ο Mασκ αγοράσει τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι πίστευαν ότι η εταιρεία θα έπεφτε κάτω από το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ακόμα κι έτσι, η εταιρεία προετοιμάστηκε για τον χαρακτηρισμό ως VLOP (Very Large Online Platform) και σχεδίαζε επίσης έναν εσωτερικό έλεγχο για να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωνόταν με τους κανονισμούς της DSA, είπαν οι άνθρωποι. Το προσωπικό περίμενε ανάπτυξη χρηστών και ανησυχούσε ότι η αναφορά λιγότερων από 45 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών μηνιαίως θα μπορούσε να επηρεάσει τη φήμη του μεταξύ των διαφημιζόμενων.

Το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών

Τώρα, το Twitter φαίνεται πιθανό να φτάσει το όριο των 45 εκατομμυρίων εν μέρει επειδή οι Βρυξέλλες εξετάζουν έναν ευρύτερο ορισμό των ενεργών χρηστών που θα μπορούσε να περιλαμβάνει άτομα που επισκέπτονται τον ιστότοπο καθώς και εγγεγραμμένους, συνδεδεμένους χρήστες. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των χρηστών που έχει το Twitter στην Ευρώπη.

Οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν προθεσμία έως τις 17 Φεβρουαρίου για να αναφέρουν τον αριθμό χρηστών εντός ΕΕ. Αυτές οι εταιρείες έχουν στη συνέχεια έως την 1η Σεπτεμβρίου για να ακολουθήσουν τους κανόνες του DSA.

Οι πλατφόρμες που ορίζονται ως VLOP πρέπει να αποστέλλουν ετήσιες εκθέσεις στην επιτροπή που να δείχνουν ότι έχουν αρκετούς υπαλλήλους επί του περιεχομένου στην Ευρώπη και περιορίζουν τη διάδοση παραπληροφόρησης. Πρέπει επίσης να «ανοίξουν» τους αλγόριθμούς τους στις ρυθμιστικές αρχές για επιθεώρηση. Το σημείο αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες να αλλάξουν τους αλγόριθμούς τους ή γίνουν έφοδοι στα γραφεία τους. Εάν δεν συμμορφωθούν, η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει τεράστια πρόστιμα ή ακόμη και να απαγορεύσει σε εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις Μασκ και ο Μπρετόν

Ο Μασκ προσπαθεί να καθησυχάσει την Επιτροπή εδώ και μήνες ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους κανόνες της ΕΕ σε σχέση με το περιεχόμενο. Μετά από μια πρόσφατη βιντεοκλήση με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι οι στόχοι του για «διαφάνεια, λογοδοσία και ακρίβεια των πληροφοριών ευθυγραμμίζονται» με την ΕΕ.

Οι μαζικές απολύσεις στο Twitter και οι συχνές αλλαγές στους κανόνες της πλατφόρμας έχουν απασχολήσει νομοθέτες τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται για τα δεδομένα και τις πρακτικές απορρήτου του Twitter.

Ο Μπρετόν ανέφερε ότι το Twitter είναι σε καλό δρόμο για να συμμορφωθεί με το DSA, τονίζοντας, ωστόσο, με νόημα πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να μετατραπούν οι δεσμεύσεις σε πραγματικότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία