Στο στόχαστρο των ακτιβιστών της ΜΚΟ Avaaz βρέθηκαν οι big tech, όπως το Twitter, το YouTube της Google, το Facebook της Meta Platform, το LinkedIn της Microsoft και το TikTok καθώς κατηγορούνται ότι δεν κάνουν αρκετά για να απομακρύνουν τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) από τις πλατφόρμες τους, εγείροντας αμφιβολίες για την ικανότητά τους να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Big Tech: Τα λάθη της πανδημίας, οι μαζικές απολύσεις και γιατί η Apple ξεχωρίζει

Οι εταιρείες πρόκειται να παρουσιάσουν εκθέσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για να συμμορφωθούν με τον ενημερωμένο κώδικα πρακτικής της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, ο οποίος συνδέεται με τους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου γνωστός και ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Avaaz ισχυρίζεται ότι ανέλυσε μια ομάδα δειγμάτων 108 ελεγμένων στοιχείων περιεχομένου που σχετίζονται με μια αμερικανική ταινία του 2022 κατά των εμβολίων και διαπίστωσε ότι οι προσπάθειες των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Instagram της Meta, για την άρση της παραπληροφόρησης, απέτυχαν.

Αφαίρεσαν μόλις το 1/5 των fake news

«Συνολικά, μόλις το 22% του περιεχομένου παραπληροφόρησης που αναλύσαμε είτε επισημάνθηκε είτε αφαιρέθηκε από τις έξι μεγάλες πλατφόρμες», είπε η Avaaz.

Ανέφερε ότι οι εταιρείες δεν έκαναν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση σε άλλες γλώσσες εκτός από τα αγγλικά.

«Παρά τις ρητές δεσμεύσεις των πλατφορμών για την τήρηση του κώδικα και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, η έρευνά μας διαπίστωσε ότι σε ορισμένες γλώσσες – ιταλικά, γερμανικά, ουγγρικά, δανικά, ισπανικά και εσθονικά – καμία πλατφόρμα δεν έλαβε μέτρα κατά της παραβίασης της πολιτικής αναρτήσεων», σημείωσε η Avaaz.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες πλατφόρμες αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους για τον Κώδικα Πρακτικής και ενδέχεται να παραβιάσουν τις επερχόμενες υποχρεώσεις του νόμου DSA», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Meta, η Alphabet, το Twitter και η Microsoft πέρυσι υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή κατά της παραπληροφόρησης αφού δεσμεύτηκαν στον ενημερωμένο κώδικα της ΕΕ. Οι εταιρείες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους για παραβιάσεις του DSA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία