Να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ προκάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καλώντας τους παράλληλα να υποστηρίξουν φορολογικές πολιτικές φιλικότερες προς τη μεσαία τάξη.

Μπάιντεν: Πρέπει να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους

Σε ομιλία για την «κατάσταση της Ένωσης», που αποτέλεσε παράλληλα τον οδικό χάρτη της προεκλογικής του εκστρατείας για το 2024, ο Μπάιντεν επιτέθηκε στις πετρελαϊκές εταιρείες για τα υψηλά τους κέρδη, καθώς και στις αμερικανικές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές. Περιέγραψε δε τις «προοδευτικές προτεραιότητες» του Δημοκρατικού Κόμματος, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για πολλούς Ρεπουμπλικανούς βουλευτές.

«Αυξήστε το όριο του χρέους»

Απευθύνοντας την πρώτη του ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους αντιπολιτευόμενους νομοθέτες, ακόμη και όταν διαπληκτίστηκε μαζί τους στην αίθουσα.

«Προς τους Ρεπουμπλικανούς φίλους μου, αν μπορέσαμε να συνεργαστούμε στο προηγούμενο Κογκρέσο, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να συνεργαστούμε και να βρούμε συναίνεση σε σημαντικά πράγματα και σε αυτό το Κογκρέσο», είπε.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι τον παρενόχλησαν και τον χλεύασαν κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που διήρκεσε περίπου 73 λεπτά.

Ο Μπάιντεν τα έβαλε μαζί τους, προκαλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρέπει να αρθεί τους επόμενους μήνες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν θα διαπραγματευτεί για την αναγκαιότητα αυτή- οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους.

«Κάποιοι από τους Ρεπουμπλικανούς φίλους μου θέλουν να πάρουν την οικονομία σε ομηρία -το καταλαβαίνω- εκτός αν συμφωνήσω με τα οικονομικά τους σχέδια. Όλοι εσείς στο σπίτι θα πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα σχέδια. Αντί να αναγκάσουν τους πλούσιους να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να διαλύσουν το Medicare και την Κοινωνική Ασφάλιση», είπε, προκαλώντας αποδοκιμασίες.

«Αν και μελανιασμένη, η δημοκρατία μας αντέχει»

Στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές να υπερασπιστούν τους ηλικιωμένους πολίτες, πράγμα που έκαναν, με αποτέλεσμα ο Μπάιντεν να δηλώσει νικητής. «Απολαμβάνω τη μεταστροφή», αστειεύτηκε, υπονοώντας ότι τέτοιες περικοπές στα προγράμματα του κοινωνικού δικτύου ασφαλείας που είναι δημοφιλή στους ψηφοφόρους έχουν πλέον φύγει από το τραπέζι.

Ο πρόεδρος κάλεσε για μεταρρυθμίσεις στην αστυνόμευση μετά τον θάνατο του Τάιρ Νίκολς, ενός μαύρου άνδρα, τον περασμένο μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς στο Μέμφις του Τενεσί. Η μητέρα και ο πατριός του Νίκολς ήταν μεταξύ των καλεσμένων στην ομιλία.

Επισημαίνοντας θέματα που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν σε μια προεκλογική εκστρατεία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η οικονομία επωφελείται από 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ότι η COVID-19 δεν ελέγχει πλέον τις ζωές των Αμερικανών και η αμερικανική δημοκρατία παραμένει άθικτη παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

«Σήμερα, αν και μελανιασμένη, η δημοκρατία μας παραμένει αλύγιστη και αδιάσπαστη», είπε.

Το σχέδιο για τις υποδομές

Ως υποψήφιος το 2020 και κατά την ορκωμοσία του το 2021, λίγο μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να ενώσει τη χώρα. Και επέμεινε σε αυτό το θέμα, δίνοντας έμφαση σε ένα τεράστιο νομοσχέδιο για τις υποδομές και ειρωνευόμενος τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που αντιτάχθηκαν σε αυτό.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους Ρεπουμπλικανούς φίλους μου που ψήφισαν υπέρ του νόμου», είπε. «Οι Ρεπουμπλικάνοι φίλοι μου που τον καταψήφισαν … Εξακολουθούν να μου ζητούν να χρηματοδοτήσω τα έργα και σε αυτές τις περιφέρειες, αλλά μην ανησυχείτε, υποσχέθηκα ότι θα είμαι ένας πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς».

Σε χαμηλά επίπεδα η δημοφιλία του

Πάντως, όπως υπογραμμίζει το Reuters, παρά τις προσπάθειές του, ο Μπάιντεν παραμένει αντιδημοφιλής.

Το ποσοστό δημοτικότητάς του αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 41% σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που έκλεισε την Κυριακή. Αυτό είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της προεδρίας του, με το 65% των Αμερικανών να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, σε σύγκριση με το 58% ένα χρόνο νωρίτερα.

Ομοίως, το φθινόπωρο του 2020, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, το 65% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πίστευε ότι η χώρα βρισκόταν σε λάθος δρόμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Η κυβερνήτης του Αρκάνσας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η οποία κάποτε διετέλεσε γραμματέας Τύπου του Τραμπ, απέρριψε το αισιόδοξο όραμα του Μπάιντεν για τη χώρα στην απάντηση των Ρεπουμπλικανών στην ομιλία του.

«Στην Αμερική της ριζοσπαστικής αριστεράς, η Ουάσινγκτον σας φορολογεί και βάζει φωτιά στα χρήματα που με κόπο κερδίσατε. Αλλά σας συνθλίβουν οι υψηλές τιμές της βενζίνης, τα άδεια ράφια των παντοπωλείων και τα παιδιά μας διδάσκονται να μισούν το ένα το άλλο λόγω της φυλής τους», είπε η Σάντερς στις τηλεοπτικές της δηλώσεις.

Οι συνεργάτες του Μπάιντεν θεωρούν την ομιλία ως ορόσημο ενόψει της δεύτερης προεδρικής εκστρατείας που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε τα 80 τον Νοέμβριο και, αν επανεκλεγεί, θα είναι 82 ετών κατά την έναρξη μιας δεύτερης θητείας, γεγονός που ανησυχεί πολλούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή