Την στιγμή που τα νοικοκυριά αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών θα πλησιάσουν τα 200 δισ. δολάρια.

Τα πολύ υψηλά κέρδη αυξάνουν επίσης τις φωνές όσων ζητούν από κυβερνήσεις να επιβάλουν υψηλότερους φόρους στις πετρελαϊκές με χρυσά κέρδη, την ώρα που οι τιμές του μαύρου χρυσού και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Big Oil: Πάνω από 200 δισ. ευρώ τα κέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα γιγαντιαία κέρδη εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και κάλεσε ταυτόχρονα να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους.

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο Κογκρέσο.

«Προτείνω να τετραπλασιαστούν οι φόροι» που αναλογούν στις επαναγορές μετοχών, ώστε «να ενθαρρυνθούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Κέρδη ρεκόρ για BP, Shell και ExxonMobil

Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε ο ενεργειακός κολοσσός BP μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που τροφοδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 στα 27,7 δισ. δολάρια, έναντι 12,8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελευταία φορά που είχε επιτευχθεί ρεκόρ ετήσιας κερδοφορίας ήταν τα 26,3 δισ. δολάρια του 2008.

Σε επίπεδο δ’ τριμήνου, η BP εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη 4,7 δισ. δολαρίων.

Η τιμή της BP έχει ενισχυθεί 0,8% από τις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Shell ανακοίνωσε κέρδη 40 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil 56 δισ. για το 2022, σημειώνοντας ένα ιστορικό υψηλό για τη δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Τα κέρδη της Chevron το 2022 ανήλθαν σε ρεκόρ 36,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων της Δύσης αναμένεται να έχουν συνολικά κέρδη σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο πόλεμος και το ανοδικό ράλι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές της ενέργειας έφερε ιλιγγιώδη κέρδη σε όλους τους ενεργειακούς κολοσσούς με τη Shell να αναφέρει κι αυτή κέρδη ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, τα υψηλότερα των τελευταίων 115 χρόνων.

Οι τιμές της ενέργειας είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν μετά το τέλος του lockdown για τον Covid, αλλά αυξήθηκαν απότομα τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε σχεδόν τα 128 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Μάρτιο, για να υποχωρήσει μετά από μήνες στα περίπου 80 δολάρια. Παρόμοια ήταν και η πορεία του φυσικού αερίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη των εταιρειών να εκτοξευτούν, όπως και οι λογαριασμοί ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή