Η οικονομία της Σρι Λάνκα αναμένεται να αναπτυχθεί και πάλι από το τέλος του τρέχοντος έτους, με την κυβέρνηση να επιδιώκει η χώρα να εξέλθει από το καθεστώς χρεοκοπίας μέχρι το 2026, δήλωσε ο πρόεδρος Ranil Wickremesinghe στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Το νησί του Ινδικού Ωκεανού των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παλεύει με τη χειρότερη οικονομική κρίση από όταν απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία, το 1948, αναγκαζόμενο να αθετήσει τα δάνεια και να ζητήσει διάσωση ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γιατί καταστράφηκε η οικονομία της Σρι Λάνκα

Τα προβλήματα που προκάλεσαν στην οικονομία της χώρας διεθνείς παράγοντες, όπως ο Covid-19 και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιδεινώθηκαν από τα λάθη πολιτικής της ίδιας της Σρι Λάνκα. Το 2019, ο πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa (που μετά τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού εγκατέλειψε τη χώρα) ανακοίνωσε γύρο αλόγιστων φορολογικών περικοπών, στερώντας από το κράτος απολύτως απαραίτητα έσοδα. Στη συνέχεια, το 2021, η κυβέρνησή του απαγόρευσε ξαφνικά τις εισαγωγές χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ενώ ο στόχος της πολιτικής ήταν να σταματήσει τις εκροές συναλλάγματος, το κύριο αποτέλεσμα ήταν η δραματική μείωση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων, που οδήγησε σε έντονες ελλείψεις το 2022.

Μεγαλύτερο θύμα, οι μισθωτοί

Ο Wickremesinghe δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας αν οι πολίτες της Σρι Λάνκα ανέχονταν τους υψηλούς άμεσους φόρους για έξι μήνες ακόμη. Ο ίδιος τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι σε ετήσια βάση η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 3,5% ή 4,0%, μετά τη συρρίκνωση κατά 11% πέρυσι.

Οι πρόσφατες αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος έπληξαν σκληρά τους μισθωτούς, με τα συνδικάτα και τους επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα να πραγματοποιούν διαμαρτυρίες στο Κολόμπο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ο Wickremesinghe δήλωσε ότι στόχος είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του έτους. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της πρωτεύουσας Κολόμπο υποχώρησε στο 54,2% τον Ιανουάριο από 57,2% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή