Συμφωνία διμερούς συνεργασίας συνομολογήθηκε μεταξύ του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και του πρώτου προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα «σε μια επίσκεψη που αποβλέπει στην ενίσχυση των ήδη στενών δεσμών μεταξύ των δύο Ανώτατων Θεσμών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΑΘΔΕ), αρμόδιων για την επιτήρηση της καλής χρήσης του δημοσίου χρήματος», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Π. Μοσκοβισί στον «OT»: «Από τα Μνημόνια στους ηγέτες της ανάπτυξης η Ελλάδα»

Η συμφωνία αφορά «την ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών, για την οργάνωση επιμορφωτικών επισκέψεων και σεμιναρίων καθώς και για την υποδοχή Ελλήνων γαλλόφωνων δικαστών και ελεγκτών στο γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγών επισκέψεων», αναφέρει ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Ισχυροί δεσμοί»

«Οι δύο Θεσμοί διατηρούν μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς, καθώς το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οικοδομήθηκε με βάση το αντίστοιχο γαλλικό μοντέλο οργάνωσης, και η ως άνω επίσκεψη έλαβε χώρα προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί αυτοί ακόμη περισσότερο», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι με την πρωτοβουλία του προέδρου του, Ιωάννη Σαρμά, «το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώνει μία διαδικασία ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του, κάτι αντίστοιχο προς αυτήν που ανελήφθη από το 2020 στο γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο με την πρωτοβουλία του Πιέρ Μοσκοβισί».

«Το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο προσκλήθηκε επίσης να συμμετάσχει ως μέλος στην κοινότητα των γαλλόφωνων ΑΘΔΕ (AISCCUF). Η κοινότητα αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μέλη συνεργαζόμενα στο πλαίσιο της ‘Ένωσης ΑΘΔΕ που χρησιμοποιούν τη γαλλική γλώσσα και της οποίας το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας.

»Οι ανώτατοι ελεγκτικοί Θεσμοί της Ελλάδος και της Γαλλίας, οι οποίοι στελεχώνονται από ανεξάρτητους λειτουργούς και οι οποίοι ασκούν δικαιοδοτικά καθήκοντα, εργάζονται από κοινού χέρι με χέρι για την αναγνώριση και την προώθηση του δικαστικού μοντέλου οργάνωσης των ανώτατων ελεγκτικών θεσμών. Στη Γαλλία όπως και στην Ελλάδα και σε 42 χώρες συνολικά λειτουργούν ΑΘΔΕ με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, δυνάμενοι έτσι ευκολότερα να επιβάλουν κυρώσεις σε ό,τι αποτελεί παραβίαση των αρχών της ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Αυτό ενισχύει την καλή διακυβέρνηση και συντελεί αποτελεσματικότερα στη μάχη κατά της μη έντιμης διάθεσης του δημοσίου χρήματος.

»Εξάλλου, ΑΘΔΕ τόσο διαφορετικοί όπως αυτός της Νότιας Αφρικής ή της Λετονίας ενισχύθηκαν πρόσφατα και με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, για να μπορούν ακριβώς να επιβάλουν κυρώσεις στα σφάλματα που διαπιστώνονται στην καλή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ένα κείμενο υποστήριξης των προτερημάτων που αποφέρουν στην κοινωνία οι ΑΘΔΕ όταν είναι οργανωμένοι ως δικαστήρια εγκρίθηκε και διανεμήθηκε σε διεθνείς ηγέτες και χρηματοδότες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα