
Επιστρέφει στην Ελλάδα τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε στη χώρα μας ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ. Αυτή τη φορά όμως υπό τη νέα του ιδιότητα, αυτήν του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας. Ο λόγος για τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γάλλο αξιωματούχο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μνημονιακή ιστορία της χώρας μας.
Τον συναντήσαμε στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 7, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα και τις επαφές με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες (με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα).
UBS: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην ευρωζώνη
Ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει πως η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο και έχει αφήσει οριστικά πίσω «τη σκληρή περίοδο των Μνημονίων». Κάτι που όπως λέει επετεύχθη χάρη στην τρομερή προσπάθεια του ελληνικού λαού και όλων των κυβερνήσεων. Δηλώνει ευχαριστημένος για αυτή την εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι «τα προβλήματα τελείωσαν».
Στέκεται στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και στην «εντυπωσιακή» -όπως την χαρακτηρίζει- ανάπτυξη, λέγοντας μάλιστα πως η Ελλάδα είναι από τους ηγέτες στην οικονομική μεγέθυνση με αύξηση 6% του ΑΕΠ για το 2022. Αλλά και πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% φέτος, ποσοστό μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Μοσκοβισί ξεχωρίζει ακόμη τη διαρκή μείωση του χρέους, τη βελτίωση του ελλείμματος αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παρατηρεί ωστόσο πως η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες θα χρειαστεί κάποιοι χρόνο έως ότου «μεταφραστεί» σε απτά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά. Το μοίρασμα της ανάπτυξης στους πολίτες είναι όπως λέει μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα.
Τον ρωτάμε εάν η Ελλάδα δικαιούται ένα «success story», όπως είχε δηλώσει ακριβώς πριν από τρία χρόνια… Απαντά καταφατικά, λέγοντας πως είναι πεπεισμένος ότι είμαστε μια χώρα με δημιουργικότητα, πνεύμα επιχειρηματικότητας και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Υπογραμμίζει πως είναι επιτυχία (success) η έξοδος από το Μνημόνιο και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αλλά σε καμία περίπτωση όπως λέει η προσπάθεια να σταματήσει. Αντίθετα, πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να στήσει τις βάσεις για ένα success story… διαρκείας.
«Δεν άξιζε η Ελλάδα τέτοια αντιμετώπιση»
Τον πάμε λίγα χρόνια πίσω στην εποχή των Μνημονίων και τον ρωτάμε εάν η Ελλάδα άξιζε αυτή την μεταχείριση από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ξεκαθαρίζει πως ήταν πάντοτε εναντίον οποιασδήποτε ιδέας που ήθελε την χώρα μας εκτός Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα σκανδαλώδες εάν ποτέ συνέβαινε αυτό. «Ως Επίτροπος και ως υπουργός Οικονομικών πάλεψα εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναγνωρίζει πάντως πως τα πρώτα Μνημόνια ήταν σκληρά. Όπως και η θεραπεία που επέβαλλαν. Μάλιστα, όταν ανέλαβε Επίτροπος συμφώνησε με τον Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση, αλλά οφείλουν να κάνουν διάλογο με τις ελληνικές αρχές. Πείθοντάς τες, πως είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις. Η σκληρή στάση, επισημαίνει άλλαξε μετά το 2015, όταν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν πως δεν γίνεται να συνεχισθεί αυτό. Διευκρινίζει πάντως πως δεν θα υπήρχαν μέτρα λιτότητας εάν δεν υπήρχε ελληνική κρίση.

Έμφαση σε ανεργία και brain drain
Τι θα μπορούσε κατά τη γνώμη του να κάνει καλύτερα η Ελλάδα; Ποια συμβουλή θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση; Αποφεύγει να μπει στη διαδικασία αυτή, τονίζοντας πως δεν είναι η θέση του να δίνει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, ενθαρρύνει την χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά της, όπως η ανεργία και το brain drain.
Τον ρωτάμε για τις εκλογές που έρχονται και πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία ανάπτυξης. Θεωρεί πως κανείς δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές. «Είμαστε», όπως λέει, «πολύ τυχεροί στην Ευρώπη να έχουμε δημοκρατικές εκλογές… Ας περιμένουμε λοιπόν τι θα αποφασίσει ο κόσμος, ανάμεσα σε κόμματα που έχουν κυβερνήσει την χώρα. Οι άνθρωποι θα κάνουν την καλύτερη επιλογή για αυτούς. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα».
Στο σημείο αυτό, θέτουμε στη συζήτηση το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Γαλλία που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν και τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να μπει στην ουσία του ζητήματος, όμως λέει πως είναι αναγκαία από οικονομικής πλευράς. Αλλά αυτό, όπως λέει είναι θέμα που η γαλλική Βουλή θα βρει τον κατάλληλο τρόπο να λύσει.

Ελλάδα – Γαλλία, μια μακρά σχέση φιλίας
Αφήσαμε για το τέλος τις ελληνογαλλικές σχέσεις, οι οποίες ισχυροποιήθηκαν μετά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την προμήθεια των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belharra. Καλωσορίζει το γεγονός πως η Γαλλία ανέλαβε ένα τέτοιο συμβόλαιο στα εξοπλιστικά, ωστόσο θεωρεί πάντως πως δεν πρόκειται για μια καινούρια εποχή στις διμερείς σχέσεις, αλλά για μια καινούρια περίοδο στη μακρά ιστορική φιλία ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση είναι στο τιμόνι της χώρας, είτε είναι κεντροδεξιάς κατεύθυνσης ή κεντροαριστεράς, η ελληνογαλλική φιλία υπηρετείται σταθερά και μόνιμη. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η μόνη χώρα στην οποία η Ελλάδα μπορούσε να στηριχθεί ήταν η Γαλλία. «Είμαστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Και πάντοτε απορρίπταμε προτάσεις των άλλων που ήθελαν την χώρα εκτός Ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Latest News

Πώς κινείται η αγορά εργασίας - Τι λένε οι ειδικοί
Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων διατηρούν θετικές προσδοκίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα του Alba Graduate Business School, The American College of Greece

Τι συμβούλεψε ο Μπάφετ τον Γκέιτς - Η «επένδυση» που του άλλαξε τη ζωή
Οι δύο δισεκατομμυριούχοι είναι φίλοι εδώ και τρεις δεκαετίες - Τα κοινά τους ενδιαφέροντα ξεπερνούν τον πλούτο τους

Ποιο ελληνικό νησί στα Δωδεκάνησα ανήκει στον Τζόνι Ντεπ
Έναντι 4,2 εκατομμυρίων, ο Τζόνι Ντεπ αγόρασε το ελληνικό νησί στα Δωδεκάνησα

Και το Όσκαρ ηγεσίας πηγαίνει στους… Τρεις τρόποι για να λάμψει η C-suite
Η πορεία προς τη δόξα για τους εταιρικούς ηγέτες άλλαξε

Ο γύρος του κόσμου σε... 1095 ημέρες - Ζώντας σε ένα κρουαζιερόπλοιο
Η εταιρεία που κάνει το κρουαζιερόπλοιο, σπίτι σας

«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»: Η ταραχώδης πορεία του βιβλίου και της πρώτης ταινίας
Το μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ βρέθηκε στο στόχαστρο των ναζί

«Ετσι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την υγεία»
Η πανδημία της Covid μάς έδειξε ότι μπορούμε να επενδύσουμε σημαντικά ποσά όταν χρειάζεται και ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Τμήματος Υγείας στο Ινστιτούτο Σπουδών του Μέλλοντος της Κοπεγχάγης

Το ποσό που έβγαλε η Σάκκαρη από τη συμμετοχή της στο Indian Wells
Η Μαρία Σάκκαρη δεν έφυγε με άδεια χέρια από τη συμμετοχή της στο τουρνουά.

Βαρύ πρόστιμο στον Μπρουκς για το σπρώξιμο στον κάμεραμαν
Ακριβά θα πληρώσει τη συμπεριφορά του ο άσος των Μέμφις Γκρίζλις

Ξεχάστε την τετραήμερη εργασία - Αυτή είναι η νέα πρόταση από τους εργοδότες
Τι είναι το μοντέλο 9 στις 15 και ποια τα οφέλη του