Κατά τη διάρκεια της 20ετούς θητείας του στη Goldman Sachs, ο Χάρβεϊ Σβαρτς απέκτησε τη φήμη της απαιτητικής ηγετικής φυσιογνωμίας που σκορπούσε τον φόβο. Όατν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ένας συνεργάτης δε στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων, του υπενθύμιζε ότι βρισκόταν στα «μεγάλα πρωταθλήματα» και δεν υπήρχε χώρος στην ομάδα για άτομα που δεν είχαν απόδοση, σύμφωνα με άτομα που θυμούνται αυτές τις συνομιλίες και μίλησαν στους FT. Αυτό το ασυμβίβαστο στυλ θα δοκιμαστεί τώρα στον αμερικανικό όμιλο Carlyle, ο οποίος όρισε τον Σβαρτς ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό του κατά τις προηγούμενες μέρες. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνει το τιμόνι μιας εταιρείας που αντιμετωπίζει μια κρίση ταυτότητας μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αναταραχής κατά την οποία έχει μείνει πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές της. «Είναι ένα απαιτητικό αφεντικό που αναμένει υψηλές επιδόσεις και πραγματική αφοσίωση στη δουλειά», είπε ένα άτομο που εργαζόταν για τον Σβαρτς στη Goldman Sachs. Ένας άλλος περιέγραψε τον Σβαρτς ως «μαχητή του δρόμου» (street fighter) που έσπευσε να παραγκωνίσει ή να απολύσει εκείνους που έκρινε ότι δεν ήταν ικανοί να «κουμπώσουν».

Η μεγάλη απόφαση

Τώρα, ο Σβαρτς καλείται να αποφασίσει ποια είναι τα δυνατά σημεία της Carlyle μετά από χρόνια χαμηλών επιδόσεων και διοικητικής αναταραχής, καθώς πρόσφατα έλαβε χωρα η ασυνήθιστη και απότομη αποχώρηση του προκατόχου του Kewsong Lee. Ο Lee έφυγε το περασμένο καλοκαίρι αφού έχασε τον αγώνα εξουσίας με τους συνιδρυτές της εταιρείας, David Rubenstein και William Conway, των οποίων η επιρροή θα είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά και τον Σβαρτς. Η μακρά αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του Lee χαρακτηρίστηκε από πολλές ανατροπές.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Carlyle επικοινώνησε με πολλά στελέχη της Wall Street προτού αποφασίσει για τον Σβαρτς την περασμένη Κυριακή, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το τέταρτο τρίμηνο, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η εταιρεία, εξαιτίας της παρατεταμένης έλλειψης ηγεσίας. Η Carlyle συγκέντρωσε μόλις 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια από νέες επενδύσεις για τα κεφάλαιά της, κάτι που αποτελεί μικρό ποσοστό του ποσού που άντλησαν οι ανταγωνιστές της. Ο Σβαρτς φέρνει τη σημαντική εμπειρία του από τη Wall Street, ωστόσο το έργο του θα είναι πεπλεγμένο στην Carlyle, εξαιτίας της σχετικής έλλειψης εμπειρίας στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Carlyle: Από την Goldman Sachs ο νέος της CEO, Harvey Schwartz

Πολλοί από τους πρώην συναδέλφους του Σβαρτς επιμένουν ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας την εικόνα ενός manager που είναι έξυπνος και αδίστακτος. Σχεδόν εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο πριν εξασφαλίσει τελικά μια θέση στο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ αποφοίτησε με μια οικονομική συμφωνία προτού πάρει MBA από το Κολούμπια. Ο Σβαρτς προσχώρησε στην Goldman το 1997 στην ομάδα πωλήσεων και συναλλαγών εμπορευμάτων. Σημείωσε μια ασυνήθιστη άνοδο εντός της φημισμένης επενδυτικής τράπεζας, μεταβαίνοντας από τις πωλήσεις στο να γίνει συνεπικεφαλής του περίφημου εμπορικού τμήματος της επιχείρησης και στη συνέχεια κορυφαίο στέλεχος.

Η διαχείριση κατά την κρίση του 2008

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, καθοδήγησε το τμήμα εμπορικών συναλλαγών της Goldman Sachs μέσα από τις αναταραχές που δημιουργήθηκαν στην αγορά. Στη συνέχεια προήχθη σε οικονομικό διευθυντή και θεωρήθηκε ικανός υποψήφιος για να ηγηθεί της εταιρείας μετά τη συνταξιοδότηση του Lloyd Blankfein. «Ο Χάρβεϊ είναι προσανατολισμένος στη λεπτομέρεια, πρακτικός στη διαχείριση κινδύνου», δήλωσε ο Blankfein στους Financial Times. «Κοιτάζει γύρω από τις γωνίες και προβλέπει πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά.

Ως οικονομικός διευθυντής είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους μετόχους, τις ρυθμιστικές αρχές και τους ριψοκίνδυνους της εταιρείας». Μετά από τέσσερα χρόνια ως οικονομικός διευθυντής, ο Σβαρτς προήχθη το 2017 ως συμπρόεδρος της Goldman μαζί με τον David Solomon, με τους δύο άνδρες να διεκδικούν να διαδεχθούν τον Blankfein. Ο Blankfein κατέληξε να επιλέξει τον Solomon για τη δουλειά το 2018 και ο Σβαρτς αποχώρησε σε ηλικία 58 ετών. Ο Σβαρτς τρέφει από τότε ελπίδες να γίνει διευθύνων σύμβουλος, σύμφωνα με άτομα που τον γνωρίζουν. Παρά το…ασυγχώρητο ύφος του, οι συνάδελφοι λένε ότι δεν επιδίωξε τη σύγκρουση για χάρη της θέσης.

Υποστήριξη εκ των έσω

Για να επιτύχει ο Σβαρτς θαα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη των ιδρυτών, οι οποίοι του έχουν δώσει πλήρη αυτονομία, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν τεράστια επιρροή ως συμπρόεδροι και μεγάλοι μέτοχοι της εταιρείας. Όσοι βρίσκονται κοντά στην εταιρεία λένε ότι ο Σβαρτς θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ των επιχειρήσεων που πιστεύει ότι μπορούν να αναπτυχθούν και εκείνων που μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλειφθούν ή να αντικατασταθούν. Οι πιστωτικές επενδυτικές δραστηριότητες της Carlyle έχουν αυξηθεί με γρήγορους ρυθμούς υπό τον Mark Jenkins, τον οποίο ο Lee έφερε στην Carlyle κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανάκαμψης.

Ο Σβαρτς θα επιφορτιστεί επίσης με τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους και του αναποτελεσματικού back office της Carlyle, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών. Παράλληλα, θα χρειαστεί να κερδίσει την υποστήριξη των δύο αποτυχόντων εσωτερικών υποψηφίων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου: τον Peter Clare, επικεφαλής επενδύσεων των επιχειρήσεων ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων της Carlyle, και τον Jenkins, τον επικεφαλής στις πιστώσεις. Ωστόσο, οι Clare και  Jenkins ορκίστηκαν στους επενδυτές κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης την Τετάρτη ότι ο Σβαρτς είχε την υποστήριξή τους, σύμφωνα με άτομα που άκουσαν τη συνδιάλεξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή