Ξεπερνά τα 5.000 δολάρια η μέση μηνιαία τιμή ενοικίων στο Μανχάταν και σύμφωνα μάλιστα, με εκτιμήσεις, η ζήτηση και οι τιμές στην εν λόγω αγορά αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η ισχυρή αγορά εργασίας και η περιορισμένη προσφορά διαμερισμάτων αύξησαν τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CNBC, η μέση τιμή ενοικίων στη διάσημη γειτονιά της Νέας Υόρκης σημείωσε νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο, καθώς η ισχυρή αγορά εργασίας και η περιορισμένη προσφορά διαμερισμάτων αύξησαν τις τιμές. Συγκεκριμένα, το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν ήταν 5.142 δολάρια, αυξημένο κατά 13% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Αγορά κατοικίας: 13 χρόνια χρειάζονται οι Νεοϋορκέζοι μόνο για την.. προκαταβολή

Αναλυτές και ειδικοί στα ακίνητα ανέμεναν ότι τα ενοίκια θα αρχίσουν να μειώνονται τον Ιανουάριο μετά από αυξήσεις ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας και τις υψηλού προφίλ απολύσεις σε μεγάλες εταιρείες, η ζήτηση ενοικίων στο Μανχάταν παραμένει ισχυρή.

«Δεν βλέπουμε τα ενοίκια να μειώνονται με κανέναν ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο Jonathan Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Miller Samuel, μιας εταιρείας αξιολόγησης και έρευνας ακινήτων.

Οι αναλυτές λένε ότι ο κύριος μοχλός που επηρεάζει την αγορά ενοικίων του Μανχάταν είναι μια ισχυρή αγορά εργασίας. Ενώ οι απολύσεις σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τράπεζες της Wall Street έχουν γίνει πρωτοσέλιδα, η συνολική αύξηση της αγοράς εργασίας και των μισθών παραμένει ισχυρή στη Νέα Υόρκη. Καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο, περισσότεροι υπάλληλοι επιστρέφουν στην πόλη.

Οι νέες μισθώσεις τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και αυξήθηκαν 9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, υποδηλώνοντας ότι, ενώ οι τιμές είναι υψηλές, οι ενοικιαστές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να τις πληρώσουν.

Σε χαμηλά ποσοστά η προσφορά

Παράλληλα, το απόθεμα των διαθέσιμων διαμερισμάτων, ενώ αυξάνεται, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το ποσοστό κενών διαμερισμάτων — αυτά που διατίθενται προς ενοικίαση — ήταν 2,5% τον περασμένο μήνα, κάτω από το ποσοστό 3% που είναι πιο χαρακτηριστικό για το Μανχάταν, είπε ο Miller.

Από την πλευρά του, ο Joshua Young, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Brown Harris Stevens, είπε ότι η ισχύς της ενοικίασης μεταφράζεται ως «μια ιστορία δύο πόλεων».Όπως είπε, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για νέα διαμερίσματα υψηλής ποιότητας που έρχονται στην αγορά σε προνομιακές τοποθεσίες, υπάρχει περιορισμένη προσφορά top διαμερισμάτων.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές διαμερισμάτων επιλέγουν να νοικιάσουν όσο περιμένουν να πέσουν οι τιμές πώλησης. «Κάθονται και περιμένουν στα ενοίκια μέχρι να πέσουν οι τιμές», είπε. «Δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα πληρώσουν υπερβολικά για ένα ακίνητο που θα αξίζει λιγότερο σε έξι μήνες».

Οι αναλυτές λένε ότι τα ενοίκια δεν είναι πιθανό να μειωθούν πολύ τους επόμενους μήνες, εκτός εάν η οικονομία και η αγορά εργασίας χάσουν περαιτέρω «βαθμούς».

«Πιστεύω ότι το 2023 θα είναι εξίσου ισχυρό όσο το 2022 και στην αγορά ενοικίων», κατέληξε ο Young.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή