Ένα αίνιγμα περικλείει την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Federal Reserve της Φιλαδέλφεια, έδειξε ότι 10.500 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν το β΄ τρίμηνο του 2022. Εντούτοις, νωρίτερα με έκθεσή της η εθνική στατιστική αρχή της χώρας ανέφερε ότι συνολικά για την ίδια περίοδο προστέθηκαν περισσότερες από 1 εκατ. νέες θέσεις. Αυτές οι φαινομενικά χαμένες θέσεις εργασίας, θέτουν τη Federal Reserve, η οποία χρησιμοποιεί την αγορά εργασία ως ένδειξη στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού, σε επιφυλακή.

Η απόκλιση προκαλείται από τις διαφορετικές μεθοδολογίες και τις προσαρμογές και η Fed της Φιλαδέλφεια σημείωσε ότι οι τα δικά της στοιχεία δεν πρέπει να συγκρίνονται με αυτά της Εργατικής Στατιστικής Αρχής (BLS) της οποίας οι εκτιμήσεις αφορούν ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα ανισορροπιών στα οικονομικά δεδομένα. Η έκθεση της BLS, περιλαμβάνει την καταμέτρηση των θέσεων εργασίας τόσο από την έρευνα των νοικοκυριών, όσο και από την έρευνα της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων. Οι δύο αναγνώσεις γενικά συμβάδιζαν πριν την πανδημία, ωστόσο τους τελευταίους μήνες διαφοροποιούνται.

Οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν μια παρόμοια παραφωνία. Η Fed προτιμάει να λαμβάνει υπόψη τον δομικό Δείκτη Τιμών των Δαπανών για την Προσωπική Κατανάλωση, καθώς εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ωστόσο ο δομικός Δείκτης των Τιμών Καταναλωτή, μια εναλλακτική μέτρηση, δείχνει συνολικά μεγαλύτερο ποσοστό πληθωρισμού. Και η δραματική αύξηση στο κόστος και στα τρόφιμα την τρέχουσα χρονιά, ένα κόστος το οποίο και οι δύο μετρήσεις εξαιρούν, έχει ακόμη σημασία διότι επηρεάζει την άποψη των καταναλωτών για το πού θα πάνε μελλοντικά οι τιμές.

Επιλέγοντας αυτά τα δύο νούμερα γίνεται πιο δύσκολο προκειμένου να επέλθει μια μοναδική απάντηση –το σωστό επιτόκιο που θα κάνει τις τιμές να μην αυξάνονται περισσότερο από 2%. Πριν την πανδημία, τα συγκρινόμενα μεγέθη γενικά υποδείκνυαν τη ίδια κατεύθυνση, με τις διαφορές συχνά να εξηγούνται από τις μικρές διαφορές στα μεθοδολογίες. Καθώς αυτές οι αποκλίσεις διευρύνονται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ατενίζουν μια πιο μουντή εικόνα το πώς η αμερικανική οικονομία προχωράει και τι θα πρέπει να κάνουν γι αυτό.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Reuters Breakingviews