Μετά τις κυρώσεις από τη Δύση η Ρωσία μπόρεσε πέρυσι να ανακατευθύνει τις ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου της προς την Ασία, να διαχειριστεί στόλο δεξαμενοπλοίων που δεν επηρεάστηκαν από τα μέτρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ κατά της Μόσχας, και γενικότερα να προσαρμόσει τα σχέδια αποφυγής τέτοιων κυρώσεων που τελειοποιήθηκαν προηγουμένως από τους συμμάχους της όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, δείχνουν στοιχεία των «Times» της Νέας Υόρκης.

Πλέον, δεξαμενόπλοια του λεγόμενου στόλου-«φάντασμα» του Ιράν έχουν στραφεί στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τη στιγμή που οι κυρώσεις της Δύσης εντάθηκαν τον Δεκέμβριο, με το Κρεμλίνο να στρέφεται σε τεχνικές άρσης τέτοιων κυρώσεων – τεχνικές στις οποίες έχει πρωτοστατήσει η Τεχεράνη, δείχνει χωριστή έρευνα των «Financial Times».

Καύσιμα: Ανθεί ο «αόρατος» ρωσικός στόλος

Τα πλοία

Τουλάχιστον 16 πλοία που αποτελούσαν μέρος του δικτύου-«φάντασμα» που επέτρεψε στο Ιράν να παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις άρχισαν να μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από τη βρετανική εφημερίδα.

Πριν από την εξέλιξη αυτή και κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, μόνο εννέα πλοία έκαναν τέτοιες μεταφορές.

Τα λεγόμενα πλοία-«φάντασμα» είναι τάνκερ που συγκαλύπτουν την ιδιοκτησία και τις μετακινήσεις τους προκειμένου να διευκολύνουν την αντιμετώπιση των κυρώσεων. Δίκτυα πλοίων-«φάντασμα» επιτρέπουν ήδη το εμπόριο πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, σημειώνεται.

Μέχρι τώρα η στρατηγική της Μόσχας φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όχι μόνο κράτησε σταθερά αλλά και αύξησε τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πλέον καταγράφονται πολλά πλοία που εμπλέκονται στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου που προηγουμένως μετέφεραν πετρέλαιο για το Ιράν, ανέφεραν στους «FT» στελέχη της αγοράς. Το περιθώριο κέρδους μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από το συνηθισμένο περιθώριο της αγοράς, καθιστώντας τέτοιες μεταφορές ακόμα πιο ελκυστικές από τον ιρανικό κλάδο μεταφοράς πετρελαίου, αναφέρεται. Το Ιράν μπόρεσε να διατηρήσει ή και να αυξήσει τις εξαγωγές αργού του τους τελευταίους μήνες.

Υποστήριξη

Η Τεχεράνη, η οποία συνεργάζεται στην πολιτική πετρελαίου με τη Μόσχα μέσω του καρτέλ OPEC+, έχει αναδειχθεί βασικός υποστηρικτής της εισβολής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Από εδώ και στο εξής πάντως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να ξεπερνά τις προσπάθειες της Δύσης για περιορισμό των εσόδων της από το πετρέλαιο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέοι περιορισμοί της Δύσης που τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο – και αφορούν εμπάργκο στις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη και επιβολή ανώτατου ορίου τιμών του ρωσικού αργού που πωλείται σε άλλες ηπείρους – αρχίζουν να επηρεάζουν αυτά τα κέρδη της Ρωσίας.

Για όλο το 2022 η Ρωσία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 2% και τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 20%, στα 218 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ρωσικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), αναφέρουν οι «ΝΥΤ». Η Ρωσία έλαβε επίσης 138 δισ. δολάρια από φυσικό αέριο, αύξηση σχεδόν 80% σε σχέση με το 2021, καθώς οι τιμές ρεκόρ αντιστάθμισαν τις περικοπές στις ροές προς την Ευρώπη. Οι όγκοι εξαγωγών του κύριου τύπου αργού της Ρωσίας έχουν επίσης ανακάμψει ύστερα από πτώση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή