Οι ξένες εταιρείες που αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση υφίστανται μεγάλες ζημίες εξαιτίας της επιλογής τους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο συνάντησής του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι οι δυνατότητες για επέκταση των εγχώριων επιχειρήσεων είναι «κολοσσιαίες» και ότι η Ρωσία δεν έχει χάσει κάτι από την αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και ότι θα πρέπει να γίνει «πηγή τεχνολογίας και ικανοτήτων».

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Πλήθος εταιρειών εγκατέλειψαν τη Ρωσία

Πλήθος εταιρειών από πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους έχει αποχωρήσει από τη ρωσική επικράτεια λίγες ημέρες ή και εβδομάδες από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα των διαδοχικών κυμάτων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και σε αντιστροφή μίας πορείας τριάντα ετών που δυτικές και άλλες επιχειρήσεις επένδυαν στη χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Η λίστα των εταιρειών, που έκοψαν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία περιλαμβάνουν ενεργειακούς κολοσσούς, αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και λιανεμπορίου.

Κάποιες εταιρείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι, τόσο οικονομικοί όσο και σε σχέση με τη φήμη τους, είναι πολύ μεγάλοι για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Για κάποιες άλλες εταιρείες, η απόφαση να φύγουν από τη Ρωσία αποτελεί το τέλος μίας περιόδου δεκαετιών επικερδών, αν και ενίοτε ριψοκίνδυνων, επενδύσεων.

Ανάμεσα στους κολοσσούς της ενέργειας που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία είναι η BP, η Shell, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil, η Equinor που είναι η μεγαλύτερη νορβηγική ενεργειακή εταιρεία, η γαλλική TotalEnergies, η οποία συμμετείχε σε μεγάλες επενδύσεις σε LNG στη Ρωσία, ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI κ.α.

Εχουν επίσης αποχωρήσει αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η Volvo Car AB και η Volvo AB που κατασκευάζει φορτηγά, η Harley-Davidson, η General Motors σταμάτησε τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή