
Οι ξένες εταιρείες που αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση υφίστανται μεγάλες ζημίες εξαιτίας της επιλογής τους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο συνάντησής του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι οι δυνατότητες για επέκταση των εγχώριων επιχειρήσεων είναι «κολοσσιαίες» και ότι η Ρωσία δεν έχει χάσει κάτι από την αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και ότι θα πρέπει να γίνει «πηγή τεχνολογίας και ικανοτήτων».
Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]
Πλήθος εταιρειών εγκατέλειψαν τη Ρωσία
Πλήθος εταιρειών από πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους έχει αποχωρήσει από τη ρωσική επικράτεια λίγες ημέρες ή και εβδομάδες από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα των διαδοχικών κυμάτων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και σε αντιστροφή μίας πορείας τριάντα ετών που δυτικές και άλλες επιχειρήσεις επένδυαν στη χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.
Η λίστα των εταιρειών, που έκοψαν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία περιλαμβάνουν ενεργειακούς κολοσσούς, αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και λιανεμπορίου.
Κάποιες εταιρείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι, τόσο οικονομικοί όσο και σε σχέση με τη φήμη τους, είναι πολύ μεγάλοι για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Για κάποιες άλλες εταιρείες, η απόφαση να φύγουν από τη Ρωσία αποτελεί το τέλος μίας περιόδου δεκαετιών επικερδών, αν και ενίοτε ριψοκίνδυνων, επενδύσεων.
Ανάμεσα στους κολοσσούς της ενέργειας που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία είναι η BP, η Shell, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil, η Equinor που είναι η μεγαλύτερη νορβηγική ενεργειακή εταιρεία, η γαλλική TotalEnergies, η οποία συμμετείχε σε μεγάλες επενδύσεις σε LNG στη Ρωσία, ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI κ.α.
Εχουν επίσης αποχωρήσει αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η Volvo Car AB και η Volvo AB που κατασκευάζει φορτηγά, η Harley-Davidson, η General Motors σταμάτησε τις εξαγωγές.


Latest News

Πίτσα, καρμπονάρα, πανετόνε, παρμεζάνα και το ιταλικό φαγητό... στα Τάρταρα
Οι περισσότεροι Ιταλοί δεν είχαν ακούσει για πίτσα μέχρι τη δεκαετία του 1950

Συνεχίζεται η μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Παραμένει σφιχτή η αγορά εργασίας

To «ριφιφί» της JPMorgan - Κατηγορείται ότι έκλεψε από θυρίδες κοσμήματα αξίας 10 εκατ.
Οι θυρίδες, τα κοσμήματα και οι λάθος διευθύνσεις

Αλλάζει χέρια η Toshiba έναντι 15 δισ. δολαρίων
Οι μετοχές της Toshiba που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 9,2% στη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Οκτώβριο

«Από το 2024 η Ρωσία επιστρέφει στο μονοπάτι της ανάπτυξης»
Η ρωσική οικονομία άντεξε τις κυρώσεις της Δύσης, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν

Οι «χρησμοί» 7 ξένων οίκων για τις τράπεζες εν μέσω παγκόσμιας καταιγίδας
Τι αναφέρουν για τις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες Allianz, Citigroup, Deutsche Bank, Moody’s, DBRS, Societe Generale και UBS

Credit Suisse: Αγώνας δρόμου για ολοκλήρωση της εξαγοράς από την UBS
Ο χρόνος κυλά εις βάρος της Credit Suisse

Μεγάλωσε φτωχή ζώντας με επιδόματα, τώρα είναι εκατομμυριούχα και ταξιδεύει στην πρώτη θέση
Πάντα ένιωθε στην «απ’ έξω» επειδή δεν είχε λεφτά.

Περικοπή 19.000 θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Accenture
Οι πρόσθετες απολύσεις έρχονται καθώς η εταιρεία μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις εσόδων και κερδών της

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια εν μέσω θύελλας
Επικρίσεις για την πίεση που ασκούν στον τραπεζικό τομέα σε περιόδο ιδιαίτερων αναταραχών και ανησυχιών