Σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,5% προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας. Πλέον το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 5,25%.

Πάουελ: Ο πληθωρισμός άρχισε μεν να αποκλιμακώνεται αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση αυτή του βασικού επιτοκίου είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και του γεγονότος ότι αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Μακεδονία για το 2022 έφθασε στο 14,2%.

Διαδοχικές αυξήσεις

Η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας από τις αρχές του περασμένου χρόνου προβαίνει σε διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της, προκειμένου να τιθασεύσει τα συνεχή άλματα του πληθωρισμού. Έτσι, από 1,25% που διαμορφωνόταν το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας στις αρχές του 2022, σήμερα έχει φθάσει στο 5,25%.

Οι εμπορικές τράπεζες στη Βόρεια Μακεδονία το τελευταίο διάστημα προχωρούν και αυτές σε αντίστοιχες αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση