Ο πληθωρισμός αρχίζει να αποκλιμακώνεται, είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, αλλά προειδοποίησε πώς αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι μακριά, σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο Economic Club of Washington, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να φτάσει στο στόχο της για πληθωρισμό 2%. Eπιπλέον προειδοποίησε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές κι αυτό θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία.

Τις ερωτήσεις έθετε ο συνιδρυτής του Carlyle Group, ο Πάουελ υπήρξε εταίρος της εταιρείας, Ντεήβιντ Ρουμπιστάιν.

Πάουελ: Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας

«Η αποπληθωριστική διαδικασία, η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, έχει ξεκινήσει και έχει αρχίσει στον τομέα των αγαθών, ο οποίος αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας μας», είπε «Αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Αυτά είναι τα πολύ πρώιμα στάδια».

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των αγορών στις αρχικές  απαντήσεις του Πάουελ, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν αλλά και προσοδοκούν ότι η Federal Reserve θα σταματήσει μέσα στο 2023 τις αυξήσεις των επιτοκίων και αρκετοί από αυτούς αναμένουν ότι θα χρειαστεί να τα  μειώσει για να μην οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Αλλά για μια ακόμα φορά, οι επόμενες απαντήσεις του κεντρικού τραπεζίτη άλλαξαν το πρόσημο στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Στο τέλος όμως της συνεδρίασης επικράτησε η εκτίμηση ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του και η αμερικανική αγορά έκλεισε με κέρδη.

Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, την όγδοη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, σε ένα εύρος-στόχο 4,5%-4,75%. Ο επικεφαλής της Fed δεν έδωσε κανένα σημάδι για το πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των αυξήσεων, ενώ είπε ότι μπορεί να φτάσουμε μέχρι το 2024 προτού τιθασευθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι έτος σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε. «Η εκτίμησή μου είναι ότι θα χρειαστεί σίγουρα όχι μόνο αυτό το έτος, αλλά και το επόμενο έτος για να πέσει κοντά στο 2%».

Το ανθρώπινο πρόσωπο του πιο σημαντικού κεντρικού τραπεζίτη

Ο Πάουελ, που πριν λίγες μέρες έγινε 70 χρονών, ερωτηθείς για το πως χαλαρώνει από το στρες που μπορεί να του δημιουργούν οι σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει απάντησε ότι απολαμβάνει να διαβάζει αστυνομική λογοτεχνία αλλά και βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Αγαπάει να κάνει ποδήλατο και ανέδειξε και μια χιουμοριστική πλευρά όταν ρωτήθηκε αν είναι επικίνδυνο «απάντησε» όχι, αν παραμένεις στο ποδήλατο. Πέρα όμως από την ποδηλασία παίζει και κιθάρα, ενώ εξομολογήθηκε ότι από τότε που έγινε δημόσιο πρόσωπο είναι πολύ προσεκτικός στις κοινωνικές εμφανίσεις του.

Ο συνομιλητής του προσπαθώντας να του εκμαιεύσει είδηση για την πορεία των επιτοκίων του έκανε την ερώτηση ότι σκέφεται να αγοράσει ένα σπίτι και ζήτησε τη συμβουλή του αν θα ήταν φρόνιμο να περιμένει το 2024. Έλαβε την αποστομωτική απάντηση « Όπως καταλαβαίνετε γίνομαι δέκτης πολλών τέτοιων ερωτήσεων και δεν δίνω ποτέ συμβουλές»

Η αγορά εργασίας

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Fed ο Πάουελ αναφέρθηκε πρώτη στις «αποπληθωριστικές ενδειξεις» δίνοντας έναυσμα για ράλι στις αγορές αλλά στις επόμενες συνεδριάσεις επικράτησε η νευρικότητα και η αστάθεια.

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας παραμένουν «αγκάθι» για την Fed, καθώς οι προσλήψεις εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 517.000 τον Ιανουάριο. Ερωτηθείς αν θα επηρέαζε την απόφαση της Fed για το επιτόκιο αν είχε την έκθεση για τις θέσεις εργασίας πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής, ο Πάουελ δήλωσε: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το παίξουμε με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς».

«Δεν περιμέναμε όμως να είναι τόσο ισχυρή», είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, αλλά «δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετό χρόνο».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Fed αρνήθηκε να εξισώσει την ανθεκτική και ισχυρή αγορά εργασίας  με την προσδοκία ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι υψηλότερα από ό,τι εκτιμούσαν οι αξιωματούχοι της Fed στα τέλη του περασμένου έτους.

Τον Δεκέμβριο, η μέση εκτίμηση μεταξύ των μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ήταν ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed θα ανέβαινε λίγο πάνω από το 5% φέτος, ένα επίπεδο που οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν απρόθυμες να αποδεχθούν μέχρι την έκθεση για την απασχόληση της περασμένης Παρασκευής.

Ωστόσο, είπε ότι αν τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός τρέχει πιο έντονα από ό,τι αναμένει η Fed, αυτό θα σημαίνει υψηλότερα επιτόκια.

«Η πραγματικότητα είναι ότι θα αντιδράσουμε στα δεδομένα», είπε. «Έτσι, αν συνεχίσουμε να λαμβάνουμε, για παράδειγμα, ισχυρές εκθέσεις για την αγορά εργασίας ή εκθέσεις για υψηλότερο πληθωρισμό, μπορεί κάλλιστα να είναι η περίπτωση που πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι έχει προεξοφληθεί».

Ο Πάουελ δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί αλλά με σταδιακό ρυθμό.

«Το μήνυμά μας [στην τελευταία συνεδρίαση] ήταν ότι αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να πάρει αρκετό χρόνο. Δεν θα είναι ομαλή», δήλωσε. «Πιθανότατα θα είναι ανώμαλη και πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να κάνουμε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, όπως είπαμε, και πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο στόχος του 2%

Ο συνομιλητής του ρώτησε γιατί ο στόχος είναι πληθωρισμός 2%.  Ο πρόεδρος της Fed απάντησε ότι πέρα από τους οικονομολόγους που θεωρούν το 2% ως στόχο είναι και η προσδοκία των ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια έχουν συνηθίσει οι αυξήσεις στις τιμές και στους μισθούς να κινούνται στο 2%. Το είχε πει εξάλλου και στην πρόσφατη συνέντευξη ότι η σταθερότητα των τιμών είναι απαραίτητη για την οικονομία. Τέλος ,εξήγησε ότι με πληθωρισμό 2% ισχυροποιήθηκε και η αγορά εργασίας με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ η ανεργία να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως