Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος αυξήσεων στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, σε συνέχεια της πρόσφατης ενίσχυσης του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3%.

Πρόκειται για αλλαγές που έχουν αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζονται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και θα κορυφωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, σε αυτό το γύρο βελτίωσης των όρων διάθεσης καταθετικών λογαριασμών πρωταγωνιστούν οι συστημικές τράπεζες.

Οι αναπροσαρμογές αφορούν κατά βάση διάρκειες 12 και 24 μηνών, στις οποίες η ετησιοποιημένη ανταμοιβή φτάνει πλέον έως και το 2%.

Ταυτόχρονα, δεν λείπουν και οι εκδόσεις νέων προϊόντων, που αφορούν ακόμη και πολύ μικρά ποσά, της τάξης των 10.000 ευρώ και προσφέρουν επιτόκια έως και 1,75%.

Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης – Πώς οι μικροί χτίζουν τον «πέμπτο πόλο»

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι τελευταίες κινήσεις των τραπεζών είναι οι εξής:

  • Η Εθνική Τράπεζα αύξησε τις αποδόσεις στο 12μηνο προϊόν της έως και το 1,70%. Συγκεκριμένα, για ποσά από 20.000 έως 60.000 ευρώ το επιτόκιο ανέρχεται σε 1%, για ποσά από 60.000 έως 100.000 ευρώ σε 1,5% και για μεγαλύτερα ποσά σε 1,70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες ο συστημικός όμιλος θα λανσάρει νέα προγράμματα διάρκειας έως και 24 μηνών με ακόμη πιο υψηλά επιτόκια.

  • Η Eurobank δημιούργησε δύο νέες προθεσμιακές καταθέσεις, που θα είναι διαθέσιμες στο κοινό από την ερχόμενη Δευτέρα έως και τις 17 Μαρτίου. Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο είναι ενιαίο ανεξάρτητα από το ύψος της αποταμίευσης.

Η διάρκεια των νέων εκδόσεων είναι 12 και 24 μήνες. Η ετησιοποιημένη απόδοση αυξάνεται κάθε τρίμηνο, φτάνοντας στην τελευταία περίοδο εκτοκισμού ως το 2% και 2,50% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο ανέρχεται σε 1,50% στην ετήσια κατάθεση και σε 1,75% στη διετή.

  • Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου θα προσφέρει το προϊόν Alpha Πρόοδος Plus, διάρκειας 12 και 24 μηνών, με υψηλότερες αποδόσεις.

Αναλυτικότερα, το επιτόκιο αυξάνεται κάθε τρίμηνο και φτάνει στην τελευταία περίοδο εκτοκισμού έως και το 3%, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης.

Στο 12μηνο η μέση απόδοση κυμαίνεται από 1,25% έως 1,75% και στο 24μηνο από 1,50% έως 2%.

  • Πηγές από την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν νέα υψηλότερα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας που προσφέρει.

Εξάλλου, ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, τα προϊόντα των οποίων μετά τις προαναφερθείσες αλλαγές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λιγότερο αποδοτικά.

Συνδρομητικά πακέτα δωρεάν συναλλαγών χωρίς προμήθειες

Αμοιβαία κεφάλαια με μέρισμα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες προσφέρουν αμοιβαία κεφάλαια ειδικού τύπου σε όσους θέλουν να πετύχουν ακόμη πιο υψηλές αποδόσεις, αναλαμβάνοντας φυσικά το επιπλέον ρίσκο.

Η βασική καινοτομία τους σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα της κατηγορίας είναι ότι αποδίδουν εισόδημα σε ετήσια βάση στον επενδυτή.

Ειδικότερα, επιστρέφουν μέρος του κεφαλαίου κάθε χρόνο, προσφέροντας αποδόσεις της τάξης του 3% ή υψηλότερες. Ταυτόχρονα, ο μεριδιούχος προσδοκά σε επιπλέον κέρδος στη λήξη από την άνοδο των τιμών των τίτλων στα οποία επενδύουν.

Κλειδί για την επίτευξη αυτών των αποδόσεων είναι ότι τα ομόλογα στα οποία τοποθετούνται διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους.

«Πρόκειται για προϊόντα που ενέχουν ρίσκο και σε κάθε περίπτωση συστήνονται για μεσοπρόθεσμη τοποθέτηση, στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. Να βάλει δηλαδή κάποιος μέρος του χαρτοφυλακίου του σε αυτά και να τα ξεχάσει για μία 5ετία. Στο βασικό σενάριο η υπεραξία του μπορεί να είναι υψηλότατη».

Η αλήθεια είναι ότι πλήθος εταιρικών και κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, προσφέροντας αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες των κλασικών καταθετικών λογαριασμών.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου νέας γενιάς ο επενδυτής μπορεί εκτός των ετήσιων μερισμάτων που λαμβάνει να καταγράψει επιπλέον σημαντικά κέρδη στη λήξη του προϊόντος.

«Μία συνολική απόδοση της τάξης του 20% σε ορίζοντα πενταετίας εύκολα μπορεί να επιτευχθεί σήμερα. Αρκεί να μην υπάρξει μπαράζ επιχειρηματικών πτωχεύσεων τα επόμενα χρόνια. Ακόμη όμως κι αν κάποιες εταιρείες στις οποίες επενδύει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δεν τα καταφέρουν, η διασπορά του κινδύνου αποτελεί ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας για τον επενδυτή» αναφέρει επικεφαλής διεύθυνσης ιδιωτών μεγάλης τράπεζας.

Πόσο αυξάνονται οι δόσεις των δανείων

Μεγάλη ζήτηση

Η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ιδιαίτερα υψηλή, όπως προκύπτει από τις καθαρές εισροές που έχουν σημειωθεί σε δύο αμοιβαία κεφάλαια που διατίθενται αυτήν τη στιγμή στην αγορά.

Συγκεκριμένα, στο Alpha Target Maturity I 2028 ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο που διαθέτει η Alpha Bank έως και τις 10 Φεβρουαρίου, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μόλις ένα μήνα ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ.

Στο αντίστοιχο προϊόν Eurobank GF Target Maturity III Ομολογιακό που διαθέτει η Eurobank έως και τις 17 Μαρτίου οι καθαρές εισροές μέσα σε λίγες ημέρες έχουν προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις