Δυναμική συγκέντρωσης δυνάμεων στον τομέα των μικρότερων τραπεζών δημιουργεί το κυοφορούμενο deal εισόδου της Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, στην Attica Bank.

Η Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία η εταιρεία είναι ήδη βασικός μέτοχος, θα ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες την απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος και της συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με ενεργητικό πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.

Ξεκινά «due dilligence» η Thrivest στην Attica Bank – Τα επόμενα βήματα

Εφόσον προχωρήσει και η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Attica Bank, θεωρείται λογική η εν συνεχεία συγχώνευση με την Παγκρήτια. Σε αυτό το σενάριο η περιουσία του νέου σχήματος θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Θα έχει δηλαδή ένα εύλογο εκτόπισμα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης με προνομιακούς όρους από τους καταθέτες και τις αγορές, η οποία θα της επιτρέψει να διεκδικήσει μερίδια στην Ελλάδα, ειδικά στο χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σημειώνεται ότι σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται και η Aegean Baltic Bank, που διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι παραπάνω εξελίξεις μπορεί να δώσουν το έναυσμα για την εκκίνηση ενός νέου γύρου συγχωνεύσεων.

Κίνηση – ματ από τις τράπεζες: Έρχονται συναλλαγές χωρίς προμήθειες

Οι υπόλοιποι παίκτες

Όπως αναφέρουν, μετά την εκκαθάριση της Olympus (συνεταιριστικής Δράμας), εν λειτουργία παραμένουν τέσσερις ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες με αξιόλογη παρουσία στις τοπικές αγορές δραστηριοποίησής τους.

Ο λόγος γίνεται για τις Χανίων, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Καρδίτσας, το συνολικό ενεργητικό των οποίων διαμορφώνεται στη ζώνη των 1,5 δισ. ευρώ, τα δάνειά τους λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τους περί τα 1,3 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για μεγέθη που μόνο αδιάφορα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν» λένε μιλώντας στον ΟΤ τραπεζικοί κύκλοι. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρούν έκπληξη να υπάρξουν συζητήσεις για το ενδεχόμενο περαιτέρω συνενώσεων.

«Το σενάριο αυτό βγάζει επιχειρηματικό νόημα, καθώς το πιθανό ενοποιημένο σχήμα θα αποκτήσει ταυτόχρονη παρουσία σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες και πρόσβαση σε χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων πελατών, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά κερδοφόρα» λένε σχετικά.

Όπως εξηγούν, τα περιθώρια ανάπτυξης των εργασιών σε επιχειρήσεις με τζίρο έως και 10 εκατ. ευρώ, είναι σημαντικά. «Το να επιχειρήσει μία μικρότερη τράπεζα να ανταγωνιστεί τους συστημικούς ομίλους σε μεγάλες δουλειές, ενδεχομένως να καταλήξει μπούμερανγκ, καθώς θα αναγκαστεί να πιέσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους της» υποστηρίζουν.

Αντιθέτως, προσθέτουν, «τα spreads στις δανειοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινούνται σε σαφώς πιο υψηλά επίπεδα. Σήμερα, περίπου το 70% των πελατών στις μεγάλες τράπεζες δεν διαθέτει δανειακό προϊόν. Ένα μη συστημικό πιστωτικό ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση για την ανάπτυξη των εργασιών της».

Το σχέδιο των τραπεζών για τις προθεσμιακές καταθέσεις

Η θέση της ΤτΕ

Ένα τέτοιο σχέδιο, εφόσον πληρούνται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, θα είχε τις ευλογίες και της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως είχε πρόσφατα επισημάνει ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, η ενίσχυση των μικρότερων τραπεζών για την εποπτική αρχή αποτελεί προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και «μετά γιατί όχι, να αρχίσει ένα κύμα συγχωνεύσεων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας πέμπτος πόλος για να υπάρχει ανταγωνισμός».

Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στη βελτίωση των όρων διάθεσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι η πλέον συγκεντρωμένη στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις