Στην απόδοση 40.000 επικουρικών συντάξεων – εντός ενός μηνός – ρίχνει όλο το βάρος του το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να υλοποιήσει το στόχο της να φθάσει στις εκλογές με «λυμένο» το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Η «επίλυσή» του θα επέλθει με δυο τρόπους: είτε με την απόδοση της σύνταξης, είτε με την χορήγηση προκαταβολής 100 ευρώ μηνιαίως σε όσους περιμένουν την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σύνταξη θα λάβουν ανά κατηγορία εισφορών

Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και άρα οι δικαιούχοι προκαταβολής υπολογίζονται στα 80.000 άτομα. Ωστόσο το υπουργείο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου μηνός θα έχει αποδώσει τις 40.000 συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα. Οπότε οι δικαιούχοι προκαταβολής θα είναι περίπου οι μισοί.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που πέρασε προσφάτως από τη Βουλή, η προκαταβολή αυτή θα καταβληθεί ως τις 15 Μαρτίου, δηλαδή σε περίπου ένα μήνα. Το ύψος της ισούται με το γινόμενο του αριθμού των μηνών που μεσολαβούν, μεταξύ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση επικουρικής σύνταξης και της 31ης Ιανουαρίου, πολλαπλασιαζόμενου με 100 ευρώ για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος. Με 50 ευρώ για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας, καθώς και για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου. Και με 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα, για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου.

Συνεπώς ένας συνταξιούχους που αναμένει ένα έτος την έκδοση της επικουρικής σύνταξης γήρατος θα λάβει 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής) και αν πρόκειται για αναπηρίας 600 ευρώ ανά έτος αναμονής.

Συντάξεις: Τριπλό πακέτο πληρωμών μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων σε αναμονή, δηλαδή πάνω από το 60%, αφορά στη διετία 2021- 2022. Συνεπώς η προκαταβολή επί των αναδρομικών υπολογίζεται επί περίπου 24 μηνών.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αναμονή ξεπερνάει ακόμα και τα 13 χρόνια (σχετικός πίνακας). Οι προκαταβολές κλιμακώνονται ως εξής: Για τις αιτήσεις των ετών 2021- 2022 το ποσό θα κυμαίνεται από 1.200 έως 2.400 ευρώ. Καθυστέρηση 3 έως 8 ετών παρουσιάζουν 24.185 αιτήσεις, με προκαταβολές που κυμαίνονται από 3.600 έως 9.600 ευρώ. Τέλος, 2.124 αιτήσεις καθυστερούν 9 έως 13 χρόνια και οι προκαταβολές θα φθάνουν από 10.800 έως 15.600 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Φορολογικές δηλώσεις: Άλμα 30% στοv μέσο φόρο δείχνουν τα εκκαθαριστικά
Tax |

Άλμα 30% στον μέσο φόρο δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Τι δείχνουν οι πρώτες φορολογικές δηλώσεις - Τα «ραβασάκια» που λαμβάνουν οι επαγγελματίες είναι «φωτιά και λάβρα» καθώς πάνω από τους μισούς πιάνονται στην παγίδα