Μάχη με το χρόνο δίνουν τα λογιστήρια χιλιάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και δημοσίων φορέων και οργανισμών προκειμένου σε λιγότερο από 20 ημέρες να έχουν προλάβει να στείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων το σύνολο των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ώστε να ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εφετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ο.Τ,. στην ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι εφόσον όλα τα στοιχεία θα έχουν σταλεί έως τις 28 Φεβρουαρίου που ορίζει ο νόμος, τότε θα μπορούσε να ανοίξει η πλατφόρμα για συμπλήρωση και υποβολή όλων των εντύπων της εφορίας νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και όχι στα τέλη Μαρτίου όπως συνέβη πέρυσι.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια ζευγάρια «χωρίζει» η Εφορία

Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι 8.500.000 φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους.

Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος.

Διασταυρώσεις

Παράλληλα, λόγω του γεγονότος ότι ουσιαστικά σχεδόν στο σύνολό τους οι φορολογικές δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες γίνεται πολύ πιο εύκολο το έργο των ελεγκτικών αρχών να πραγματοποιήσουν διασταυρώσεις σε κωδικούς που θα συμπληρωθούν όπως για παράδειγμα την ανάλωση κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών για την κάλυψη τεκμηρίων ή πόθεν έσχες ή του συνολικού ποσού αποδείξεων με πλαστικό χρήμα που πρέπει να εμφανίσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο κατά 22%.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 και αφορούν μισθούς του ιδιωτικού τομέα, κέρδη από ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικά εισοδήματα, ενοίκια, μερίσματα κτλ. δεν θα επιβαρυνθούν κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων με την εισφορά αλληλεγγύης.

Ωστόσο, για μισθούς του Δημοσίου τομέα και συνταξιούχους το μέτρο της πλήρους κατάργησης ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023.

Τα επιδόματα

Οι πρώτοι που σπεύδουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι όσοι διεκδικούν πάσης φύσεως επιδόματα τα οποία βασίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια που προκύπτουν από την εκκαθάριση των εντύπων της εφορίας.

Κατά συνέπεια όσο νωρίτερα ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις τόσο πιο σύντομα θα λάβουν τα σχετικά επιδόματα.

Το Ε3

Επίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων όπως είναι για παράδειγμα οι τόκοι καταθέσεων, τα δίδακτρα εκπαιδευτηρίων, αποζημιώσεις κτλ.

Μάλιστα, από εφέτος οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν προσυμπληρωμένο και το έντυπο Ε3 ώστε να αποφύγουν κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να «πειράξουν» έσοδα και δαπάνες. Από τη στιγμή που τα στοιχεία τους είναι περασμένα ηλεκτρονικά δύσκολα θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την κρησάρα της εφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα και δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει.

Οι δόσεις πληρωμής

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξαρτήτως αν κάποιος υποβάλει άμεσα τη φορολογική δήλωσή του ή στα τέλη της καταληκτικής προθεσμίας (30 Ιουνίου 2023 σύμφωνα με το νόμο) ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ έως τα τέλη Ιουλίου με έκπτωση 3% είτε σε 8 άτοκες δόσεις με την 1η να πρέπει να εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μάλιστα μέσω ειδικών προγραμμάτων των τραπεζών μπορεί να αποπληρώσει κάποιος το φόρο με πιστωτική κάρτα εξοφλώντας εφάπαξ το ποσό κερδίζοντας την έκπτωση του 3% και ταυτόχρονα να αποπληρώσει την οφειλή στην τράπεζα σε 12 άτοκες δόσεις.

Σύζυγοι και τέκνα

Oι πολίτες θα δουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα όσο και για δαπάνες, ενώ οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν τη συμπλήρωση της της δήλωσης διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Σε περίπτωση τέκνων, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα).

Αποδείξεις

Για τα εισοδήματα του 2022 όπως συνέβη και για του 2021, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν συγκεντρώσει το 30% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος τους σε αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί είτε μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) είτε μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής (e-banking).

Μόνο την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού το κράτος είχε δώσει τη δυνατότητα για λιγότερες αποδείξεις.

Για τα περυσινά εισοδήματα ισχύει κανονικά ότι προβλέπει ο νόμος. Όσοι δεν εμφανίσουν σε αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα το 30% τους εισοδήματός τους κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων που τελικά συγκέντρωσαν.

Έκπτωση

Όμως, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν για πρώτη φορά να δηλώσουν και μία ξεχωριστή κατηγορία αποδείξεων που τους προσφέρει έκπτωση από το εισόδημά τους έως και 5.000 ευρώ, γεγονός που μπορεί να φέρει μείωση της φορολογίας από 450 έως 2.200 ευρώ ανάλογα το φορολογικό συντελεστή στον οποίο υπάγονται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ενεργοποιείται το 2023 η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από μια λίστα 20 επαγγελμάτων. Από τις συναλλαγές αυτές αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών.

Οι αποδείξεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού κτλ., υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κτλ.

Η παγίδα των τεκμηρίων

Κατά τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων περίπου 2.000.000 φορολογούμενοι. Αφορά εκείνους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα πραγματικά εισοδήματά τους και γι΄ αυτό φορολογούνται βάσει των τεκμηρίων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το τεκμήριο διαβίωσης για τους άγαμους που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τον άγαμο σε 5.000 ευρώ και αθροίζονται στα εν λόγω τεκμήρια η κατοχή ή ενοικίασης κατοικίας (π.χ. Διαμέρισμα 80 τ.μ.: τεκμήριο 3.200 €), χρήση – συντήρηση ΙΧ αυτοκινήτου (π.χ. αυτοκίνητο 1.400 κυβ.: τεκμήριο 5.200 €), δόσεις  δανείων για στεγαστικά, καταναλωτικά (π.χ. μηνιαία δόση 600 ευρώ: τεκμήριο 7.200 ευρώ), σκάφη αναψυχής όπως είναι τα φουσκωτά, πολυεστερικά κτλ. (π.χ. φουσκωτό 6 μέτρων: τεκμήριο 6.000 €), δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

Προκαταβολή φόρου – τέλος επιτηδεύματος

Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις έχει περιοριστεί στο 80%. Οι εκπτώσεις αυτές καθιερώθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού και διατηρούνται ως έχουν. Όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος επαγγελματιών και επιχειρήσεων παραμένει αμετάβλητο στα 650 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Όποια αλλαγή είναι να συμβεί αυτό αναμένεται από το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax