Αναβαθμίστηκε σε μητέρα των μαχών η απειλή των πλειστηριασμών και πριν από τις εκλογές κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται στα χαρακώματα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ειδικά για το “ποιος” έφερε τα “funds”. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση και την χρεώνουν για ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών. Αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να μη συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά κατάργηση για όσους συνδεονται με την πρώτη κατοικία με  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο από το Μέγαρο Μαξίμου. Αν όμως η κυβέρνηση αποφασίσει εν τελει να καταθέσει κάποια νομοθετικη ρυθμιση στη Βουλή ενδεχομενως αυτό να σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σπάσει το εμπάργκο.

Άρειος Πάγος: Απόφαση «βόμβα» για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Τα 700.000 ακίνητα

Υπουργείο Οικονομικών και αντιπολίτευση έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις- απαντήσεις, με αφορμή ότι στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ. Η απόφαση του Αρείου Πάγου φέρνει ανατροπές για χιλιάδες δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων σε όλη την Ελλάδα καθως τάχθηκε υπέρ των εκπροσώπων των funds (servicers) για να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας. Τα ενυπόθηκα αυτά ακίνητα ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις και οι δανειακές τους συμβάσεις και τα υποθηκευμένα ακίνητα έχουν πωληθεί στα funds.

Ο Τσίπρας

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω οι τόνοι και το σήμα έδωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποιος την Παρασκευή κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναστείλει άμεσα «με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές». Εξαπέλυσε κατηγορίες τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Και συμπληρώνει: «Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες».

Η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για υποκρισία Τσίπρα -και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου- ρίχνει το προβολέα στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουν πως  η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου “επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και εσείς ήσασταν πρωθυπουργός” και συμπληρώνουν “για αυτό  στο λήμμα «πολιτικός φαρισαϊσμός» θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες.

Τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε οριζόντια (Φεβρουάριος 2019) η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πόλεμος ΥΠΟΙΚ VS ΣΥΡΙΖΑ

Το υπουργειο Οικονομικων, σε σχετική ανακοίνωση για την απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφέρει ότι πρόκειται για «απόφαση, η οποία, όπως προκύπτει από τον Τύπο, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιρειών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού».

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ Συγκριτικά, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τον υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017, κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019, νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση, παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. Ευρώ. Τονίζει ότι παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων, μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds.

Να σημειωθεί ότι από το γ΄ τρίμηνο του 2015 και έως το γ΄ τρίμηνο του 2022, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPLs κατά 104,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 35,7% στον δείκτη NPLs ο οποίος διαμορφώνεται στο 9,1% στο σύνολο του κλάδου. Η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) έφτασε τα 87,6 δισ. Ευρώσ το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας μία αύξηση κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32,811 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022, από 32,026 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Η Αχτσιόγλου

Σε απάντησή της η  Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η  κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην ελληνική κοινωνία. Προσθέτει ότι το κρισιμότερο: η δήλωση του κ. Σταϊκούρα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τους πλειστηριασμούς.

Ανδρουλάκης: Επαναφέρουμε το νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2010

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, που το 2010 απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα, διασφάλισε νομοθετικά την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών», προσθέτοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτει εκ νέου τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας, «με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια».

«Καλώ την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχτούν και να ψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας» σημειώνει σε δήλωσή του, κάνοντας λόγο για την «ελάχιστη οφειλόμενη πράξη ευθύνης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.