Να αυξήσουν τις επενδύσεις στο πετρέλαιο προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του κόσμου, προέτρεψε τις κυβερνήσεις ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιταμ αλ-Γκάις, ο οποίος μιλώντας σε διάσκεψη για την ενέργεια στο Κάιρο προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, φτάνοντας σχεδόν τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ μέχρι το 2025 θα ανέλθει στα 110 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ρωσικό πετρέλαιο: Νέα αγορά 1 δισ. μηνιαίως – Ποιοι ωφελούνται

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ επέμεινε ότι οι πολιτικές για το κλίμα «πρέπει να είναι πιο ισορροπημένες και δίκαιες».

Όπως είπε, «είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κλίμα να σταματήσουν για μια στιγμή και να κοιτάξουν τη μεγάλη εικόνα», υποστηρίζοντας πως πρέπει «να εργαστούν για μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, χωρίς αποκλεισμούς που θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας για όλους».

Καθοριστική η ανατροπή των ενεργειακών δεδομένων

Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του ΟΠΕΚ δεν έγιναν τυχαία τώρα και δεν είναι ανεξάρτητες από την αλλαγή στάσης ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων και εταιρειών σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα και θέτοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας των παγκόσμιων συζητήσεων.

Ο Χάιταμ αλ-Γκάις πρόσθεσε ότι η βιομηχανία πετρελαίου «μαστίζεται από πολλά χρόνια χρόνιας ανεπαρκών επενδύσεων» και έκανε λόγο για ανάγκη να επενδύονται 500 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2045.

Η φιλοξενία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 στα τέλη του 2023 «θα χρησιμεύσει ως μια νέα ευκαιρία για τη διερεύνηση λύσεων χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμες και βασισμένες στη συναίνεση για την κλιματική αλλαγή», υποστήριξε.

Ο ίδιος  επανέλαβε ότι ο ΟΠΕΚ+  έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σταθερή την αγορά πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ είναι απίθανο να αντιδράσουν στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής, προχωρώντας σε αύξηση της παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή