Τα βαθύτατα συλλυπητήριά της εξέφρασε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, καθώς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός της Δευτέρας.

Σεισμός στην Τουρκία: O απολογισμός των θυμάτων σε Τουρκία – Συρία θα διπλασιαστεί, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν συζήτησαν τα επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Τουρκία.

Τι έχει παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, «από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε στο πλευρό του τουρκικού λαού με την ευρεία υποστήριξη που παρείχε πολύ γρήγορα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει σημαντική στήριξη στην Τουρκία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ:

  • 21 κράτη μέλη της ΕΕ και τρία συμμετέχοντα κράτη του ΜΣΕΠ προσέφεραν 38 ομάδες αντιμετώπισης, αποτελούμενες από 1.651 άτομα και 106 σκύλους έρευνας και διάσωσης.
  • 12 κράτη μέλη της ΕΕ προσέφεραν είδη καταφυγής (50 000 οικογενειακές χειμερινές σκηνές, 100 000 κουβέρτες και 50 000 θερμάστρες).
  • Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής κινητοποίησε 500 Στεγαστικές Μονάδες Αρωγής από το απόθεμα rescEU (που φιλοξενείται από τη Σουηδία), καθώς και 2 000 σκηνές και 8 000 κρεβάτια που φιλοξενεί η Ρουμανία για να αναπτυχθούν στην Τουρκία.
  • Μια ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ, αποτελούμενη από 11 εμπειρογνώμονες, αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τις τοπικές και εθνικές αρχές με τον συντονισμό της εισερχόμενης βοήθειας της ΕΕ.
  • Ο Επίτροπος Lenarčič επισκέφθηκε το Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να διαπιστώσει τον αντίκτυπο του καταστροφικού σεισμού και να εξακριβώσει πώς η ΕΕ μπορεί να εντείνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις αρωγής της στην Τουρκία.

Πρόσθετη στήριξη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Επιτροπή θα κινητοποιήσει πρόσθετη στήριξη και θα ανταποκριθεί στο τελευταίο αίτημα της Τουρκίας για περισσότερα μέσα στέγασης – ιδίως σκηνές, κουβέρτες, θερμάστρες. «Η Επιτροπή κινητοποιεί επίσης τον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσει την ικανότητα παροχής της απαραίτητης υποστήριξης το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πέρα από την ταχεία βοήθεια έκτακτης ανάγκης, η πρόεδρος της Κομισιόν θα φιλοξενήσει διάσκεψη δωρητών, μαζί με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Ulf Kristersson, για την κινητοποίηση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα προς υποστήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας. Η διάσκεψη θα διοργανωθεί σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές και θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα