Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για εκατομμύρια φορολογουμένων. Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι 8,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους.

Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος.

Χωριστές δηλώσεις για συζύγους

Oι πολίτες θα δουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα όσο και για δαπάνες, ενώ οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν τη συμπλήρωση της της δήλωσης διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Εφορία: Αγώνας δρόμου για να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα υποβολής

Σε περίπτωση τέκνων, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα).

Οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

·         Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

·         Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Σημειώνεται ότι τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Οσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το φορολογικό «διαζύγιο» μπορεί να τους βάλει σε περιπέτειες και να κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα εισοδήματά τους.

Προκαταβολή φόρου

Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις είναι στο 80%.  Όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος επαγγελματιών και επιχειρήσεων παραμένει αμετάβλητο στα 650 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Αποδείξεις

Για τα εισοδήματα του 2022 όπως συνέβη και για του 2021, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν συγκεντρώσει το 30% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος τους σε αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί είτε μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) είτε μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής (e-banking).

Για τα περυσινά εισοδήματα ισχύει κανονικά ότι προβλέπει ο νόμος. Όσοι και όσες δεν εμφανίσουν σε αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα το 30% τους εισοδήματός τους κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων που τελικά συγκέντρωσαν.

Η παγίδα των τεκμηρίων

Κατά τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων περίπου 2 εκατ. φορολογούμενοι. Αφορά εκείνους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα πραγματικά εισοδήματά Σε αυτά περιλαμβάνονται το τεκμήριο διαβίωσης για τους άγαμους που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τον άγαμο σε 5.000 ευρώ και αθροίζονται στα συγκεκριμένα τεκμήρια η κατοχή ή ενοικίαση κατοικίας (Διαμέρισμα 80 τ.μ.: τεκμήριο 3.200 ευρώ), χρήση – συντήρηση ΙΧ αυτοκινήτου (αυτοκίνητο 1.400 κυβ.: τεκμήριο 5.200 €), δόσεις  δανείων για στεγαστικά, καταναλωτικά , δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και σκάψη αναψυχής

Οι διασταυρώσεις

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα διασταυρώσει στοιχεία που αφορούν:

Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε.

Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2022) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων το 2022 ήταν μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.

Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2022.

Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.

Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.

Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ.

Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.

Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.

Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές.

Οι δόσεις

Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως αν κάποιος υποβάλει άμεσα τη φορολογική δήλωσή του ή στα τέλη της καταληκτικής προθεσμίας (30 Ιουνίου 2023 σύμφωνα με το νόμο) ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ έως τα τέλη Ιουλίου με έκπτωση 3% είτε σε 8 άτοκες δόσεις με την 1η να πρέπει να εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax