Έπρεπε να έχω προχωρήσει νωρίτερα σε απολύσεις. Αυτό φέρεται να είπε το αφεντικό της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, μιλώντας σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση 400 στελεχών της τράπεζας, κάνοντας την αυτοκριτική του.

Mea culpa

Ο Ντέιβιντ Σόλομον ανέλαβε, όπως είπε, την ευθύνη για την καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης για μείωση του προσωπικού και τη διακοπή των επενδύσεων σε νέα πρότζεκτ όταν έγινε εμφανές ότι θα ερχόταν σημαντική επιβράδυνση.

Goldman Sachs: Οι traders που έβγαλαν 3 δισ. στα commodities

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT που επικαλούνται πηγές οι οποίες γνωρίζουν το θέμα, ο Σόλομον είπε ότι «ενώ το περιβάλλον γινόταν πιο περίπλοκο το 2ο τρίμηνο του περασμένου έτους, πίστευα βαθιά ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο επιθετικοί στην επιβράδυνση των προσλήψεων και στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων».

Η Goldman οδηγήθηκε τον Ιανουάριο σε περικοπές 3.200 θέσεων εργασίας, περίπου το 6,5% του εργατικού δυναμικού της, ως μέρος της πιο επιθετικής περικοπής δαπανών της τράπεζας εδώ και χρόνια. Ο Σόλομον αναγνώρισε ότι αυτό θα ήταν λιγότερο δραστικό αν είχε λάβει μέτρα νωρίτερα.

Τα καθαρά κέρδη της Goldman το 2022 μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% από τα κέρδη ρεκόρ του 2021.

Το δύσκολο 12μηνο

Ο Σόλομον, μιλώντας στα στελέχη της τράπεζας τόνισε την υποκείμενη ισχύ των δραστηριοτήτων της Goldman στον τομέα των συναλλαγών και της επενδυτικής τραπεζικής, που και οι δύο έχουν κερδίσει μερίδιο αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Παρατήρησε, επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι διαρροές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την Goldman ήταν επιζήμιες για την τράπεζα.

Οι παρατηρήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Goldman τους τελευταίους 12 μήνες καθώς και τον χείμαρρο επικριτικών αναφορών στα ΜΜΕ σχετικά με την τράπεζα, λόγω των απολύσεων και των περικοπών των μπόνους των εργαζομένων.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Goldman το 2018, η Solomon έχει θέσει στόχους επέκτασης του μεριδίου αγοράς στις υπάρχουσες δραστηριότητές της, ενώ παράλληλα διαφοροποιείται σε νεότερους τομείς όπως η καταναλωτική τραπεζική και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή