Συνάντηση με τραπεζικά στελέχη της JPMorgan  είχε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην διάρκεια της οποίας δέχθηκε συμβουλές για την ανοικοδόμηση της χώρας την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου.

Στη συνέχεια υπογράφτηκε μνημόνιο ώστε η τράπεζα να παράσχει συμβουλές σχετικά με την ανοικοδόμηση, τη χρηματοπιστωτική σταθεροποίηση, τις κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις και τους οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη.

ΕΕ-Κίεβο: Ναι στη βοήθεια αλλά η ένταξη στην ΕΕ αργεί

Η μακροχρόνια σχέση της τράπεζας με την Ουκρανία

«Είμαστε υπερήφανοι για τη μακροχρόνια υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και δεσμευόμαστε να κάνουμε το χρέος μας για να αναβαθμίσουμε τη χώρα και το λαό της» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον. «Όλοι οι πόροι της JPMorgan Chase είναι στη διάθεση της Ουκρανίας, καθώς χαράζει τη μετασυγκρουσιακή της πορεία προς την ανάπτυξη».

Η JPMorgan έχει βοηθήσει τη χώρα να αντλήσει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια με την έκδοση ομολόγων από το 2010 και ήταν ο μοναδικός αγοραστής ουκρανικών ομολογιακών τίτλων ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2019. Η τράπεζα ηγήθηκε επίσης της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η τράπεζα συγκάλεσε επίσης συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 200 εταιρείες, επενδυτές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, καθώς η Ουκρανία εντείνει τις προσπάθειες να κλειδώσει την οικονομική στήριξη από τις επιχειρήσεις για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας σε «Ca» από «Caa3», καθώς αναμένει ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα δημιουργήσει μακροχρόνιες προκλήσεις.

Eντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγαμτοποιηθεί συνάντηση στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με Ουκρανούς αξιωματούχους στη Βαρσοβία, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Reuters, καθώς η Ουκρανία πιέζει για ένα πρόγραμμα δανεισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της λόγω του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή