Τις φιλοδοξίες του για τριπλασιασμό των ετήσιων αμυντικών εξαγωγών της Ινδίας σε 5 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, καθώς εταιρείες οπλικών συστημάτων συνέρρευσαν σε μια μεγάλη αεροπορική επίδειξη διεκδικώντας ένα κομμάτι από την «πίτα» του τεράστιου αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας.
Ενέργεια: Πώς η Ινδία μετατρέπει το ρωσικό πετρέλαιο σε καύσιμο της Δύσης
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ινδία επιδιώκει να υπογράψει αμυντικές συμφωνίες αξίας 750 δισεκατομμυρίων ρουπιών (9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στη πενθήμερη εκδήλωση Aero India, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις αγορές αεροσκαφών για να καλύψουν την ζήτηση και πιέζουν τους κατασκευαστές να εγκαταστήσουν μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής παραγωγής στην Ινδία, μέσω συνεργασιών με εγχώριες εταιρείες.
Ενισχύεται η επιρροή του Νέου Δελχί
Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αμυντικού εξοπλισμού παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες, ωστόσο υστερεί στον τομέα των εξαγωγών.
Οι εξαγωγικές φιλοδοξίες του Νέου Δελχί αποτελούν ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής του, καθώς χρησιμοποιεί τη μόχλευση των τεράστιων εισαγωγών για να προσελκύσει επενδύσεις στην εγχώρια βιομηχανία του.
«Σήμερα, η Ινδία δεν είναι απλώς μια αγορά για τις αμυντικές εταιρείες, είναι επίσης ένας δυνητικός αμυντικός εταίρος», δήλωσε ο Μόντι σε ομιλία του στην έκθεση. «Καλώ τον ιδιωτικό τομέα της Ινδίας να επενδύσει όλο και περισσότερο στον αμυντικό τομέα της χώρας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ινδία εξάγει αμυντικά προϊόντα σε 75 χώρες.
Έως σήμερα το Νέο Δελχί έχει εξαγάγει τα ελικόπτερα Dhruv της Hindustan Aeronautics (HAL) στις Φιλιππίνες, τον Μαυρίκιο και τον Ισημερινό και τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ της ρωσο-ινδικής κοινοπραξίας BrahMos Aerospace στις Φιλιππίνες. Η HAL έχει επίσης προσφέρει το ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος Tejas για πώληση στη Μαλαισία.
Η Ινδία έχει εξαγάγει και άλλα είδη, όπως υπεράκτια περιπολικά σκάφη, συστήματα παράκτιας επιτήρησης, αεροηλεκτρονικά, εκτοξευτές πυραύλων chaff και ανταλλακτικά για ραντάρ.
Η αεροπορική έκθεση αποσκοπεί στην προώθηση των εξαγωγών εγχώριων αεροπορικών πλατφορμών, όπως τα Tejas, Dhruv, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος HTT-40, το ελαφρύ ελικόπτερο κοινής ωφέλειας Dornier και ένα ελαφρύ ελικόπτερο μάχης.
Η Ινδία επιθυμεί επίσης μικρότερες εγχώριες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις να κατασκευάζουν εξαρτήματα για διεθνούς εμβέλειας αμυντικά συστήματα, καθώς και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων.
Επιφυλακτικότητα
Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ινδίας.
«Από ένα μερίδιο μόλις 0,2% στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων, μέχρι να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας έχει να διανύσει μακρύ δρόμο», δήλωσε ο Amit Cowshish, πρώην οικονομικός σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας και πρώην διακεκριμένος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων Manohar Parrikar στο Νέο Δελχί.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές χώρες, ακόμη και αν είναι πρόθυμες, «θα δυσκολευτούν να αντέξουν τις πιέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ» να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγών από αυτές τις περιοχές του πλανήτη, δήλωσε ο Cowshish.
Στην εκδήλωση Aero India, που πραγματοποιήθηκε στον σταθμό της Πολεμικής Αεροπορίας της Yelahanka κοντά στο Bengaluru, στη νότια Ινδία, οι αξιωματούχοι παρακολούθησαν τις ακροβατικές επιδείξεις αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των Tejas και των ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi 30.
Οι σχέσεις με τη Μόσχα
Με τη χώρα να συνοερεύει με τις πυρηνικές δυνάμεις Κίνα και Πακιστάν, ο σε μεγάλο βαθμό σοβιετικής εποχής στόλος της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας έχει απεγνωσμένη ανάγκη εκσυγχρονισμού.
Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με όπλα αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφεραν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων αργά την Κυριακή, ενώ από την πλευρά τους οι προμηθευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για την Ινδία να διαφοροποιήσει περαιτέρω τη βάση προμηθειών της, εν μέσω φόβων για πιθανή διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού και δυτικών πιέσεων προς το Νέο Δελχί να περιορίσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.
Φέτος, στην έκθεση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι εταιρείες Airbus, Boeing , Dassault Aviation, Lockheed Martin, Israel Aerospace Industry, BrahMos, SAAB, Rolls Royce, Larsen & Toubro, HAL και Bharat Electronics Ltd .
Οι αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας επεκτείνονται επίσης, με την Air India του ομίλου Tata να αναμένεται να ανακοινώσει μια συμφωνία-ρεκόρ για την αγορά σχεδόν 500 αεροσκαφών από την Airbus και την Boeing, αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους