Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90, οπότε ξεκίνησε η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, τον Ιανουάριο οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία για κάλυψη εγχώριας κατανάλωσης ήταν μηδενικές. Τα στοιχεία για τις καταναλώσεις αερίου δείχνουν εξάλλου, ότι η Ελλάδα υπερκαλύπτει τον στόχο εξοικονόμησης που έχει θέσει η ΕΕ.

Green Tank: Πόσο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου η Ελλάδα

Αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην εισαγωγή και κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τον πρώτο μήνα του έτους.

Η ανάλυση

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Green Tank:

  • Τον Ιανουάριο του 2023, οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία που καλύπτουν εγχώρια κατανάλωση ήταν μηδενικές, για πρώτη φορά από την έναρξη των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω της πύλης Σιδηροκάστρο (το σύνολο των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σιδηροκάστρου, εξήχθη στη Βουλγαρία). Στον αντίποδα, συνεχίστηκε η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG) μέσω της πύλης της Αγίας Τριάδας. Οι ποσότητες LNG που εισήγαγε η χώρα τον Ιανουάριο του 2023 ήταν 3,9% μεγαλύτερες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022. Το LNG αποτέλεσε με διαφορά την κύρια πηγή αερίου για τη χώρα τον ίδιο μήνα με 3,9 TWh, ποσότητα πρακτικά ίση με τη συνολική εγχώρια κατανάλωση, και μερίδιο 77,2% των συνολικών φυσικών ροών αερίου που εισήγαγε η Ελλάδα. Μείωση σημείωσαν οι εισαγωγές από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω Νέας Μεσημβρίας συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022 (-18,4%) συνεισφέροντας 1.09 ΤWh και καταλαμβάνοντας μερίδιο 21,5%, ενώ πολύ χαμηλή ήταν η ποσότητα που εισήχθη από την Τουρκία μέσω Κήπων (0,07 ΤWh και μερίδιο 1,3%).
  • Στους έξι πρώτους μήνες (Αύγουστος-Ιανουάριος) της οκτάμηνης περιόδου μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα βρίσκεται στο -22,6% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας, υπερβαίνοντας έτσι τον ευρωπαϊκό στόχο του -15%.
  • Συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του 2022, τον Ιανουάριο του 2023, η κατανάλωση ορυκτού αερίου ήταν μειωμένη κατά 37,8% σε σχέση με αυτήν του Ιανουαρίου 2022. Ο Ιανουάριος του 2023 ήταν ο δέκατος συνεχόμενος μήνας όπου παρατηρήθηκε μείωση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (Απρίλιος 2022-Ιανουάριος 2023).
  • Τον Ιανουάριο η συνολική εγχώρια κατανάλωση ήταν 3,93 TWh, η χαμηλότερη για τον μήνα Ιανουάριο για τα τελευταία 6 χρόνια τουλάχιστον. Η συνολική μείωση κατά 2,39 TWh τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 προήλθε πρωτίστως από την ηλεκτροπαραγωγή (-1,56 TWh), δευτερευόντως από τα δίκτυα διανομής (-0.79 TWh), και πολύ λιγότερο από τη βιομηχανία (-0,04 TWh) που είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τη χρήση αερίου από το 2021.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία νέος κόσμος καινοτομίας
Ενέργεια |

Πρεμιέρα για τον νέο κόμβο Καινοτομίας του ΑΔΜΗΕ

Μία σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και συνεργειών για ένα πιο ανθεκτικό, αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ο νέος Κόμβος Καινοτομίας που εγκαινιάζει ο ΑΔΜΗΕ. Αποστολή του Κόμβου Καινοτομίας είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων, κάθε μία με τους δικούς της στόχους, κίνητρα συμμετοχής και αναμενόμενα αποτελέσματα, για την […]