Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ προέτρεψε τις χώρες να επενδύσουν πολύ περισσότερα στο πετρέλαιο για να καλύψουν τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του κόσμου και είπε ότι οι πολιτικές για το κλίμα πρέπει να είναι πιο «ισορροπημένες και δίκαιες».

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κλίμα να σταματήσουν για μια στιγμή και να κοιτάξουν τη μεγάλη εικόνα», δήλωσε ο Χαϊτάμ Αλ Γκάις, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, την Κυριακή σε διάσκεψη ενέργειας στο Κάιρο. Πρέπει «να εργαστούν για μια ενεργειακή μετάβαση που είναι ομαλή, χωρίς αποκλεισμούς και συμβάλλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας για όλους».

Ρωσικό πετρέλαιο: Νέα αγορά 1 δισ. μηνιαίως – Ποιοι ωφελούνται

Τα σχόλιά του έγιναν εν μέσω της  αλλαγής που έχει παρατηρηθεί μεταξύ ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων και εταιρειών σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα. Οι τιμές για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ωθώντας την ενεργειακή ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας για πολλούς ηγέτες.

Η αμερικανική θέση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκρουσε το σενάριο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα και είπε: «Θα χρειαστούμε πετρέλαιο για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία». Στην Ευρώπη, η Shell Plc σηματοδότησε ότι θα σταματήσει να επιταχύνει τις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η BP Plc επιβράδυνε τη σχεδιαζόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Αλ Γκάις του ΟΠΕΚ είπε ότι η βιομηχανία πετρελαίου «μαστίζεται από πολλά χρόνια χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης». Χρειάζεται επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το 2045, είπε.

Η φιλοξενία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα COP28 στα τέλη του 2023 «θα χρησιμεύσει ως μια νέα ευκαιρία για τη διερεύνηση περιεκτικών, βιώσιμων και βασιζόμενων στη συναίνεση λύσεων για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος προέρχεται από το Κουβέιτ, μέλος του ΟΠΕΚ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επίσης μέρος του ΟΠΕΚ, διόρισαν τον Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Adnoc, ως πρόεδρο για τη σύνοδο κορυφής. Αν και αυτό έχει προκαλέσει κάποια διαμάχη, ο Al Jaber είπε ότι οι παραγωγοί υδρογονανθράκων πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών για το κλίμα, εάν ο κόσμος θέλει να μεταβεί σε καθαρότερη ενέργεια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές των καυσίμων παραμένουν προσιτές.

Ο Αλ Γκάις επανέλαβε ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του —γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, η συμμαχία των 23 εθνών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας — έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν σταθερή την αγορά πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια