Με ευθείες βολές κατά της αξιοπιστίας τριών εισαγγελέων, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχτηκε το παραπεμπτικό βούλευμα που οδήγησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή «δόμησε» την πολύωρη πρότασή της προς τους ανώτατους δικαστές εισηγούμενη την πλήρη απαλλαγή τόσο του πρώην υπουργού, όσο και της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Υπόθεση Νovartis: Ομόφωνη απαλλαγή Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίας

Κατά την κυρία Ολγα Σμυρλή οι καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου, από τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς ( Γεωργία Τσατάνη, Ελένη Ράικου και Παναγιώτη Αθανασίου) δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία, ενώ οι μαρτυρίες τους, υπήρξαν αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς.

Την απαλλαγή επίσης πρότεινε η κυρία Σμυρλή στο Ειδικό Δικαστήριο για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων.

Κατά την εισαγγελέα Όλγα Σμυρλή οι χειρισμοί της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη για την υπόθεση του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, χαρακτηρίστηκαν «ως εκτροπή» ενώ η μαρτυρία της δεν κρίθηκε πειστική.

Κατά την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα στοιχείο οι καταγγελίες για πιέσεις Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Βγενόπουλου επισημαίνοντας ότι η πρώην συνάδελφό της από μόνη της προκάλεσε τη συνάντηση με τον Δ. Παπαγγελοπουλο προκαλώντας τον να της εκφράσει τη νομική του άποψη, η οποία συνέπιπτε με αυτούς που υποστήριζαν ότι αποκλειστική αρμοδιότητα για την έρευνα είχε η εισαγγελία διαφθοράς.

Απαλλαγή για καταγγελίες εισαγγελέα Αθανασίου

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που διετέλεσε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, η κυρία Σμυρλή έκανε λόγο για αναξιόπιστη μαρτυρία, καθώς υποστήριξε, ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ απέδωσε σε αυτόν «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.

Ο Παν. Αθανασίου έχει καταγγείλει τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο, την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ, Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο -κατά την κατηγορία- του ζήτησε ( ο Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία.

Κατά την κυρία Σμυρλή κάτι τέτοιο (να κατασκευαστούν στοιχεία κατά Παπαχρήστου) ήταν αδύνατον, διότι για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συμμετοχή πολλών υπηρεσιών και πολλών προσώπων.

«Ο Αθανασίου, τόνισε η κυρία Σμυρλή, επισκεπτόταν συχνά τον Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν την οικονομική εισαγγελία. Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία. Εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του», συμπέρανε η κυρία Σμυρλή, η οποία επικαλούμενη σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων για τον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου και κατέληξε ότι «ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα».

Τέλος η εισαγγελέας στην πρόταση της τόνισε,ότι οι καταγγελίες Αθανασίου κατά Παπαγγελόπουλου δεν επαρκούν για να στηρίξουν την κατηγορία, διότι δεν επιβεβαιώνονται από άλλα στοιχεία, ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας ελέγχεται ως μη αξιόπιστος.

Απαλλαγή για καταγγελίες Ράικου

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου στην αγόρευση της χαρακτήρισε αναξιόπιστη και τη μαρτυρία κατά του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που είχε διατελέσει επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε από τη θέση της, καταγγέλλοντας πιέσεις από τον δικαζόμενο υπουργό για κατασκευή στοιχείων σε βάρος πολιτικών για την υπόθεση της Novartis.

«Η Ράικου , τόνισε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, δεν είχε αναφέρει τίποτα για όσα εκ των υστέρων κατήγγειλε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση της Νοβάρτις από τον Δ. Παππαγγελόπουλο ούτε στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ούτε στον επόπτη της αντεισαγγελέα του ΑΠ Δημ. Παπαγεωργίου».

Οπως σημείωσε η κυρία Σμυρλή, «στη δήλωση παραίτησης της δεν έκανε καμία αναφορά για τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου και δεν κατονόμασε κανέναν ως υπαίτιο για την παραίτησή της, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους».

Συμπερασματικά, κατά την Εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστήριου, οι καταγγελίες Ράικου για παρεμβάσεις στο έργο της στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας που βαρύνει την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη αλλά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό, η πρόταση της κυρίας Σμυρλή στο Ειδικό Δικαστήριο υπήρξε απαλλακτική.

Η κατηγορία αφορούσε την παράλειψη της εισαγγελέως Τουλουπάκη να στείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω, αναφορές του ΚΙΝΑΛ κατά δύο πρώην υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ( Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού) για θέματα που αφορούσαν την τιμολόγηση φαρμάκων.

Κατά την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία, που να συνηγορούν υπέρ της ενοχής της δικαζόμενης εισαγγελικής λειτουργού, αλλά ούτε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ειδικότερα, κατά την εισαγγελική πρόταση, η κυρία Τουλουπάκη δεν διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης, γιατί ότι οι αναφορές ΚΙΝΑΛ κατά Κουρουμπλή και Ξανθού δεν είχαν αποτελέσει χωριστή δικογραφία και είχαν ενσωματωθεί ως έγγραφα στη μεγάλη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis. Οπως επεσήμανε η κυρία Σμυρλή δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ούτε όταν παρελήφθησαν, πριν από την Ελένη Τουλουπάκη, από την προκάτοχο της Ελένη Ράικου που είχε διατελέσει επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Επιπλέον κατά την εισαγγελέα, οι αναφορές ΚΙΝΑΛ ήταν ασαφείς, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχεία, που να θεμελιώνουν τα καταγγελόμενα ότι δηλαδή δεν έγινε επί υπουργίας Παν. Κουρουμπλή τιμολόγηση των φαρμάκων.

Οι Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου δήλωσαν:

«Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι , έντιμοι και θαρραλέοι. Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας