Πλέον πρέπει να «σκεφτόμαστε το αδιανόητο» προειδοποίησε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι πλέον ζούμε σε «έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ» που επηρεάστηκε από την πανδημία Covid-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πρόσφατο σεισμό στη Συρία και την Τουρκία.

«Όλοι πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και πολύ πιο προσανατολισμένοι στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τους κραδασμούς», είπε η  Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την Τρίτη, κατά τη διάρκεια πάνελ της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Συνόδου Κορυφής που διοργανώθηκε από τον Hadley Gamble του CNBC.

«Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι το απροσδόκητο», είπε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα.

Αλλαγή σκηνικού για την παγκόσμια οικονομία, βλέπει το ΔΝΤ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σηματοδότησε την ανάγκη για ανθεκτικότητα στον πλανήτη μας, σε κοινωνίες που πρέπει να επιτρέπουν ίσες ευκαιρίες και σε ανθρώπους που πρέπει να επωφελούνται από την εκπαίδευση, την υγεία και την καλή κοινωνική προστασία.

«Δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε, ως καλοί διαχειριστές του πλανήτη μας για τα παιδιά μας», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Σε προηγούμενη συνέντευξή στο CNBC, η κ. Γκεοργκίεβα είχε πει ότι χρειάζονται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από τη δημόσια βοήθεια και τη χρηματοδότηση της τοπικής κυβέρνησης.

Οι Ουκρανοί «παλεύουν για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει»

Σχετικά με το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο κόσμος έχασε «ένα πολύτιμο μέρισμα για την ειρήνη», ωθώντας τα έθνη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα και λιγότερα για εγχώριες ανησυχίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε πλέον δεδομένη την ειρήνη», είπε.

Η Γκεοργκίεβα εξήρε τη διεθνή απάντηση στον πόλεμο ως «αρκετά αξιοσημείωτη» και τόνισε τις παγκόσμιες επιπτώσεις της σύγκρουσης: «Όλοι αισθάνονται συμπάθεια για ένα πρόβλημα που σήμερα είναι πρόβλημα της Ουκρανίας, αλλά το αύριο μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες – ότι μπορεί να σας εισβάλει ο ισχυρότερος γείτονάς σας», είπε η Γκεοργκίεβα.

«Στην Ουκρανία, οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι παλεύουν όχι μόνο για τον εαυτό τους, παλεύουν για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει και να διαχειρίζεται τις δικές του υποθέσεις», πρόσθεσε.

Σταθεροποιητικός ο ρόλος του ΔΝΤ

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει «σταθεροποιητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η χώρα χρειάζεται μεταξύ 40 και 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να λειτουργήσει φέτος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε προηγουμένως την εισβολή στην Ουκρανία ως τον « μοναδικό πιο σημαντικό αρνητικό παράγοντα» για την οικονομία το 2022.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοπιστωτικού οργανισμού .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή