Υπέρ ενός πρώην υπαλλήλου της λογιστικής εταιρείας PwC αποφάνθηκε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέγοντας ότι η καταδίκη του το 2016 για τη διαρροή δεδομένων σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες παραβίασε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης.

Φορολογικοί παράδεισοι – Πολεμική και ενστάσεις για την ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα»

Η υπόθεση περιστράφηκε γύρω από εμπιστευτικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στις υψηλού προφίλ αποκαλύψεις «LuxLeaks» από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων τον Νοέμβριο του 2014.

Η υπόθεση

Ο Raphael Halet, Γάλλος υπήκοος, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή και πρόστιμο 1.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2016 για τη δημοσιοποίηση εγγράφων που έδειχναν πώς μεγάλες εταιρείες εξασφάλιζαν συμφωνίες από το Λουξεμβούργο για να μειώσουν τους φορολογικούς τους λογαριασμούς.

Οι δικαστές του Λουξεμβούργου έκριναν τότε ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων προκάλεσε στην PwC ζημία που υπερέβαινε το γενικό συμφέρον. Η έφεση του Halet απορρίφθηκε το 2018.

Στην απόφασή του, το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανέφερε ότι η ποινική καταδίκη του Halet είχε «ανασταλτικό αποτέλεσμα» στην ελευθερία έκφρασης του ίδιου και κάθε άλλου πληροφοριοδότη.

«Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρέμβαση στο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, ιδίως στην ελευθερία του να μεταδίδει πληροφορίες, δεν ήταν “αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία”», ανέφερε η απόφαση, προσθέτοντας ότι το Λουξεμβούργο θα πρέπει να καταβάλει στον Halet 55.000 ευρώ ως αποζημίωση και δικαστικά έξοδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα